Akce byla určena žákům základních a středních škol z regionu a zaměstnanci Trianonu ji zorganizovali společně s odborníky VŠB- TU Ostrava.

„Mládež seznamujeme s ochranou životního prostředí v teorii i praxi. Názorně předvádíme, jak lze šetřit přírodu pro budoucí generace a seznamujeme ji s ekologickými aktivitami," řekl předseda Trianonu Viliam Šuňal.

Mladí si mimo jiné prohlédli model slunečního kolektoru na ohřev teplé užitkové vody, který vznikl v Trianonu a seznámili se s činností Společného výzkumného a monitorovacího centra nových technologií a materiálů v energetice zřízeného ve spolupráci s Fakultou elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava.

Bohumil Horák z Katedry kybernetiky hovořil o chystaných kroužcích, jež budou v příštím školním probíhat v Trianonu pod vedením doktorandů vysoké školy.

„Budou čtyři kroužky. Zaměříme se na kybernetiku, energetiku, kroužek technický a přírodovědný. Chceme si již tady vychovávat svoje budoucí studenty," konstatoval.

Den otevřených dveří znamenal také praktickou část, kdy si žáci v chráněných dílnách vyzkoušeli demontáž starých počítačů, tiskáren a kopírek. Jednotlivé komponenty se pak separují a putují k recyklaci.

Českotěšínskou gymnazistku Pavlínu Sniegoňovou baví technika. „Je fajn, že jsem tu dnes byla. Zaujalo mne hodně věcí," svěřila se.

Pro žáka 1. ročníku elektrotechnického oboru Střední odborné školy Třineckých železáren Václava Miklera byla nejzajímavější demontáž počítačové tiskárny. „Rozebírání něčeho je vlastně sen každého malého kluka. Kdybych tady v létě dostal možnost brigády, využil bych to," řekl.

Jeho kolegu ze stejné třídy Tomáše Palovského upoutala informace o chystaných kroužcích. „Bydlím v Českém Těšíně a tak budu uvažovat o robotice," svěřil se.

Podle učitelky environmentální výchovy odborné školy z Třince Šárky Simadlové byl tento den pro žáky užitečný.

„Spolupráce naší školy s Trianonem trvá již několik let a je prospěšná pro obě strany. Žákům pomáhá mimo jiné utvářet kladný vztah k životnímu prostředí," uzavřela.

EMILIE ŚWIDROVÁ