Po loňském silném ročníku letos města hlásí menší úbytek, zároveň ale upozorňují, že se jedná pouze o odhady a na konečné číslo bude mít vliv několik dalších faktorů, jako jsou stěhování, děti z okolních obcí nebo odklady.

V Orlové by mělo podle počtu narozených přijít k zápisu 328 dětí. Loni jich bylo 356.

„Ale přijdou i prvňáčci, kteří měli loni odklad a významnou roli hraje i stěhování rodin. V městské části Poruba je běžné, že oproti zápisu nastoupí v září mnohem více žáků," vysvětlila mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Stále více dětí prý do orlovských základních škol dojíždí z okolních obcí.

„Přibývá jich. Před čtyřmi lety jsme měli ve všech základních školách v Orlové 157 takříkajíc ,cizích' žáků, tedy těch, kteří mají bydliště mimo Orlovou. V tomto školním roce je to již 254 žáků, což je poměrně vysoký nárůst," přiblížila Cibulková.

Také podle bohumínského odhadu přijde k zápisům asi o třicet dětí méně než loni.

„Odhadujeme, že by k zápisům mělo přijít 230 dětí z mateřských škol, z toho asi 130 dětí se dostaví k zápisu do škol v centru města. Loni bylo u zápisu 260 budoucích prvňáčků, 29 z nich mělo odklad," řekla Deníku mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

V Havířově a Karviné potvrzují, že oni také neočekávají výrazné výkyvy. Nárůst zatím hlásí pouze Český Těšín.

„Podle údajů z našich mateřských škol víme, že k zápisu by mělo přijít zhruba o padesát prvňáčků více než loni," uvedla českotěšínská mluvčí Dorota Havlíková s tím, že počet odkladů je zhruba stejný jako loni. V Českém Těšíně se týká asi třiceti dětí.

Základ ze školky dělá hodně

Kolem třiceti odkladů evidují také v Bohumíně a Orlové.

„Podle stavu k 28. únoru 2014 víme, že z celkového počtu 845 dětí jich 96 přišlo po odkladu, tedy 12,8 procenta," vypočítala vedoucí odboru školství a kultury v Havířově Martina Dresslerová.

Důležitou roli hraje také fakt, zda dítě navštěvovalo mateřskou školu.

„Velmi dobře připravené přichází k zápisu ty děti, které navštěvovaly ,předškolní oddělení' v mateřské škole," vysvětlila Cibulková.

Souhlasí s ní i sami ředitelé základních škol.

„Děti, které mají za sebou mateřskou školu, mají většinou i základy angličtiny, a protože jsme školou s rozšířenou výukou cizích jazyků, tak jsme jenom rádi," zhodnotila ředitelka Hana Rettová ze ZŠ Školní, podle níž je většina současných dětí na školní docházku připravena dobře.

„Na druhé straně v Základní škole na Slezské, kterou navštěvují většinou žáci ze sociálně znevýhodněného prostředí, je nástup předškoláků a jejich začlenění velmi problematické. Navíc je znát, že nenavštěvovali mateřskou školu. V tomto případě bychom velmi přivítali, kdyby ,povinnost' navštěvovat předškolní třídu byla uzákoněna," dodala mluvčí města Nataša Cibulková.