Proč? Není totiž vyloučeno, že dospělí včetně mnoha malých dětí přijdou o střechu nad hlavou. Úředníci totiž hrozí, že ubytovnu nechají zavřít, pokud jim její majitel, kterým je společnost RPG, nedodá dokumenty od budovy stavební povolení, kolaudační rozhodnutí a projektovou dokumentaci potvrzenou stavebním úřadem. Do té doby je budova na náměstí Budovatelů v Karviné-Novém Městě považována za objekt k bydlení nezkolaudovaný.

„Vlastník budovy nám nebyl schopen předložit ke kontrole řádnou stavební dokumentaci, stavební povolení a kolaudační rozhodnutí, a stavební úřad proto už zahájil s majitelem objektu správní řízení o odstranění stavby," říká mluvčí města Šárka Swiderová.

Pokud by město skutečně ubytovnu uzavřelo, její obyvatelé přijdou o střechu nad hlavou. Kam by ale šli? Na to dnes nikdo nedokáže odpovědět. „V takovém případě my za nájemníky ze zákona nemáme odpovědnost. Kam půjdou, na to by měl asi odpovědět ten, kdo ubytovnu uzavře," tvrdí mluvčí RPG Petr Handl s tím, že zatím nemá oficiální informace k této záležitosti a řešit se věc bude až na RPG dorazí písemné dokumenty ze stavebního úřadu.

Handl vyloučil, že by těmto lidem byty poskytla sama společnost RPG, která má volné kapacity.

„Kdyby tito lidé dosáhli na běžné bydlení, tak nejsou na ubytovně. To znamená, že na nájem nemají, a my jim tedy byty určitě nabízet nebudeme," řekl Petr Handl.

Dodal, že klienti žijící v ubytovně Předvoj přicházejí z úřadu práce.

Odpovědnost za lidi z ubytovny ale odmítá i karvinský primátor.

„Město má sociálních bytů minimum. Jsou ale určeny především pro lidi v nouzi, ne pro asociály. Pokud jde o ubytovny, děláme jen to, co nám ukládá zákon. Nic víc, nic míň. Zjistili jsme závady, a pokud je majitel budovy neodstraní, budovu zavřeme. Kam ti lidé půjdou, je věc majitele ubytovny. My jsme sem ty lidi nenastěhovali a mám-li být upřímný, ani je tady nechceme," nebere si servítky primátor Tomáš Hanzel.

Ubytovny pro sociálně slabé jsou podle něj ožehavý problém, který bohužel český stát podcenil a dosud toleruje.

„Radnice nemá mnoho nástrojů, jak zabránit tomu, aby kdokoli do města stěhoval jakékoli lidi. Snažíme se ale dělat vše proto, aby se počty těchto lidí ve městě nezvyšovaly. Už ti, kteří tady žijí, dělají slušným lidem problémy a bez změny zákonů pořádek neuděláme," říká primátor.

Město může ze zákona pouze kontrolovat, zda objekty, kde tito lidé bydlí, jsou stavebně v pořádku, hasiče zajímá dodržování protipožárních předpisů a hygieniky, zda tam třeba nehrozí vznik epidemií. „Při kontrolách se snažíme být důkladní, nechceme nic podcenit," dodal Tomáš Hanzel.