Karviná plánuje výdaje ve výši 845,8 milionu korun a počítá s příjmy 841,9 milionu. Rozdíl město pokryje z vlastních prostředků. Město má podle náměstka primátora Jana Wolfa (ČSSD) na účtech rezervy vyšší než 300 milionů korun. Tyto peníze postupně vkládá především do investic a od roku 2007 si nebere žádné úvěry na krytí svých, ani Evropskou unií dotovaných investičních akcí.

„Nejvíce peněz jde každoročně do běžného chodu města. Opět počítáme s investicemi do zlepšení života ve městě, tedy do úprav sídlišť, budování nových parkovišť nebo oprav komunikací," řekl primátor Tomáš Hanzel(ČSSD).

Město má podle něj v plánu dokončení dvou významných investičních akcí, jde o úpravy okolí kina Centrum a modernizaci městského stadionu. „Chtěli jsme je mít už letos, ale kvůli špatnému zákonu o veřejných zakázkách jsme museli vybrat nejlevnější zhotovitelské firmy a ty nám neodevzdaly práci včas a v patřičné kvalitě," uvedl primátor.

Z plánovaného rozpočtu půjde zhruba 134 milionů korun, tedy přibližně 16 procent, do investic. Je to méně než letos, podobně jako v dalších městech už totiž nebude takové množství investičních akcí dotovaných EU. Město přesto počítá s tím, že do rozpočtu zapojí peníze získané z dotací.

„Město posílí údržbu místních komunikací z letošních pěti na devět milionů korun a počítá se s 20 miliony na opravy a rekonstrukce chodníků a komunikací ve vlastnictví města, další necelé tři miliony budou stát opravy mostů. Téměř deset milionů jde na zimní údržbu," upřesnil některé výdaje pro příští rok Wolf. V rozpočtu je vyčleněn zhruba milion korun i na dokončení rozpracovaných úprav sídlištních prostranství.

Prázdninové měsíce chce město opět využít k opravám škol, na něž má připraveno 23 milionů korun. Do ozdravných a vzdělávacích programů pro děti vloží další více než dva miliony korun.

Město posílí rozpočet městské policie, která letos měla přiděleno 44 milionů korun, v příštím roce to bude o dva miliony více. Téměř 31 milionů korun jde na veřejnou dopravu včetně MHD, městské sociální služby dostanou necelých 19 milionů, kulturní organizace spravované městem budou mít na provoz přes 36 milionů korun a správa městských sportovišť bude stát zhruba 25 milionů korun.