Zhruba takto by se dala ve stručnosti popsat hlavní myšlenka lesní školky, která by už brzy měla fungovat i v Karviné.

Za jejím plánovaným otevřením stojí karvinské hnutí ProWaldorf, jehož členové prosazují waldorfskou pedagogiku. Provoz chtějí zahájit v září.

„O prázdninách už ale bude fungovat lesní klub PrWosenka, který bude nabízet pobyt dětem od 3 do 10 let. Rodiče mohou své děti přihlásit na týden, na měsíc nebo i jednorázově," vysvětlila předsedkyně hnutí ProWaldorf Marika Húsková.

Karvinská školka bude sídlit v centru města v budově za katastrálním úřadem. Výuka tak nebude probíhat přímo v lese, ale v blízkém parku.

„Drtivá většina výuky bude tam, ale budeme mít k dispozici i budovu, přece jen, školka potřebuje zázemí," dodala Húsková s tím, že už jsou dohodnutí, s majitelem objektu na nájemní smlouvě.

Nápad zřídit lesní školku vnukli lidem z ProWaldorf sami rodiče dětí, kteří se ptali, zda se o tom neuvažuje. Tak ostatně vznikla většina lesních školek. „I naše začátky byly těžké. Vždy je to o komunitě rodičů, kteří si lesní školku pro své děti přejí. Těmi to začne, pak se když tak přidají ostatní," okomentovala Iveta Machulová z lesní školky v Trojanovicích na Frýdecko- -Místecku.

Jedním ze specifik waldorfské pedagogiky je totiž kromě vyučování rozděleného na takzvané epochy a slovního hodnocení právě také častý pobyt v přírodě.

„Děti pobytem venku získávají zkušenosti na vlastní kůži, posilují své zdraví a přirozeně rozvíjejí vlastní imunitu. Motto Venku za každého počasí jim umožní zažít si obyčejné věci, které se dnes stávají vzácnými: cítit slunce, vánek, ale i vítr, déšť a sníh," píší členové hnutí ProWaldorf na svých stránkách.

Školku by tak měli zvážit především rodiče, kteří sami mají vztah k přírodě.

„Není to pro každého. Nedoporučuji to rodičům, kteří sami raději zůstanou v teple a chtějí to jako náhradu pro děti, aby s nimi nemuseli chodit ven oni sami. Je třeba, aby chápali, že dítě přijde špinavé. Není to dobré pro dítě, které je zvyklé jen jezdit autem a pláče, když si zašpiní ruce," ohodnotila Iveta Machulová.

V budově, kde má mít zázemí karvinská lesní školka, by měla v budoucnu sídlit také základní škola, za kterou hnutí ProWaldorf bojuje už několik let. Přestože zatím nezískalo od Ministerstva školství akreditaci, bude neoficiálně fungovat formou takzvané sdružené školy.

„Děti jsou vedeny v domácím vzdělávání, ale chodí do školy a učí je učitel. Dvakrát ročně pak děti docházejí k přezkoušení," popsala Húsková.

Proti zamítavému stanovisku ministerstva se hnutí ProWaldorf odvolalo, takže pokud by škola mezitím získala povolení, došlo by pouze k několika formálním úpravám, které by provoz učinily o něco snazším. Přihlášky jak do školy, tak do školky se stále přijímají.

Pro rodiče je také v úterý 16. června od 17.30 hodin v bistru Fair připraveno neformální setkání.