Tato výhoda se však bude týkat jen těch obyvatel města, kteří nemají žádné dluhy a poplatek pravidelně hradí.

„Vycházíme tak vstříc slušným a platícím občanům města, chceme jim aspoň takto ulevit. Pro čtyřčlennou rodinu to například znamená úsporu dva tisíce korun ročně,“ říká předkladatel návrhu, ekonomický náměstek primátora Jan Wolf (ČSSD).

Dlužníci dostanou možnost své závazky do 30. září 2018 uhradit a poté budou od poplatku osvobozeni také. Pokud ale dluhy nesplatí, osvobození od poplatku se jich netýká.

Město na poplatku za odpad každoročně vybere okolo 28 milionů korun. Reálné náklady jsou ale vyšší. Část poplatníků samozřejmě za odpad dluží. Od roku 2002 je to už 27 milionů korun, spolu s penále z prodlení je to přibližně 39 milionů.

Jelikož je město podle Jana Wolfa ve výborné finanční kondici, nepromítne se tato výhoda pro obyvatele nijak negativně do celkového hospodaření města. „Máme samozřejmě propočty i do dalších let, takže úlevu plánujeme jako dlouhodobou záležitost,“ řekl Wolf.

Podle Miroslava Hajdušíka, náměstka primátora pro věci sociální (KSČM), tento krok povede k tomu, že se uleví také mladým rodinám a seniorům, návrh tedy jednoznačně podporujeme.

Ilustrační foto.
Strážníci pomáhají, více si všímají kouřících komínů
Tomáš Hanzel.
Karviná bude mít nového primátora