Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karviňáci si na dobrou gastronomii moc nepotrpí

ANKETA/ Je možné se v Karviné dobře najíst? To záleží vždy na nárocích konkrétního hosta. Obyvatelé Karviné se v anketě shodli, že se ve městě kvalitně najíst dá, některým ale chybí místo pro slavnostnější okamžiky.

8.8.2017
SDÍLEJ:

Restaurace. Ilustrační snímek. Foto: Archiv Deníku

Deník oslovil několik restaurací s různorodou nabídkou jídel i interiérů, aby získal pohled i z druhé strany barového pultu.

V restauraci Zlaté časy kladou důraz na to, aby vše bylo domácí a nic z polotovarů, včetně třeba tatarské omáčky. „Soustředíme se především na tradiční českou kuchyni. Nejoblíbenější jsou svíčková a hovězí vývary,“ prozradila kuchařka z restaurace.

Postěžovala si ale, že lidé často jejich snahu nedocení. „Víc než domácí kuchyně se jim líbí akce pizza 1+1 zdarma,“ doplnila obsluha Zlatých časů.

ZÁVAN STŘEDOMOŘSKÉ KUCHYNĚ

Milovníci řecké kuchyně si na své přijdou v restauraci Ellis na Masarykově náměstí. Hosté si tam mohou pochutnat na řeckých pokrmech, jakým je například pečená paprika plněná sýrem feta, v jídelníčku ale nenajdou vepřové maso.

„Tradiční je jehněčí, to si ale málokdo koupí, protože je drahé. Proto ho moc nemáme, abychom pak suroviny nemuseli vyhazovat,“ přiblížil majitel řecké restaurace Dimitris Raptopulos.

I jejich práce zůstává opomenuta, hostům se totiž jídlo někdy zdá příliš drahé. „Lidé jsou zvyklí, že v obchodě mají jídlo a pití levnější. My to ale lidem uvaříme, naservírujeme a ještě po nich uklidíme. Nejsme zloději, ale vytváříme přidanou hodnotu, tak je jasné, že to bude dražší,“ dodává Raptopulos.

HODY V RESTAURACI PO VÝPLATĚ

Majitelé restaurací i jejich zaměstnanci se shodují, že se do karvinské gastronomie promítá obecně chudší charakter celého regionu. Situace se podle nich zlepšuje, nějakému výraznému posunu ale brání finanční situace místních obyvatel.

„Velké výkyvy v návštěvnosti a útratě jsou cítit zejména v období výplatních termínů,“ potvrdil Jaromír Beneš, majitel pivnice U Čápa, kam si místní chodí pochutnat na pečených žebrech, grilovaných kolenech, ale třeba také hamburgrech. Marian Filipek, majitel dvou restaurací v centru města, přidává poznatek, že nejvíc jdou na odbyt polední meníčka. „To jednoznačně. Na večeře místní lidi do restaurací moc nechodí,“ říká Filipek, který provozuje restaurace Fryštátská chalupa a Na Fryštátské.

ROZMOHL SE NEŠVAR

Co také trápí majitele místních restaurací, jsou nejrůznější nešvary jejich hostů. Nejčastějším je odchod bez zaplacení.

„Asi jednou do měsíce někdo uteče bez placení,“ uvedl Beneš. Se zavedením protikuřáckého zákona se situace ještě zhoršila.

Stejné problémy mívá i Dinos, obyvateli Karviné nejčastěji zmiňovaný podnik, který nabízí třeba oblíbený tatarský biftek nebo steaky.

„Mám restauraci třináct let a za poslední dva roky někdo odešel bez placení třeba desetkrát, předtím vůbec,“ potvrdila Marcela Mikulková, majitelka restaurace.

Hygienička Marie Bastlová radí a doporučuje: Sledujte recenze i čisté ruce obsluhy 

Doktorka Marie Bastlová pracuje v karvinské pobočce Krajské hygienické stanice Ostrava. Zeptali jsme se jí, jak jsou na tom s kvalitou restaurace v Karviné a zda může obyčejný člověk poznat, jestli je provozovna dobrá, či nikoliv.

Můžete prozradit, jaká je úroveň restaurací v Karviné?

Celkově lze hodnotit úroveň restauračních zařízení v Karviné jako dobrou. V 1. pololetí letošního roku byly závady konstatovány ve zhruba třetině kontrolovaných provozoven. Na Karvinsku bylo letos vydáno 17 opatření.

V průběhu tohoto roku jsme se ale nesetkali s žádným zvlášť závažným případem, kvůli kterému bychom museli provozovnu uzavřít.

S čím se restaurace ve městě z dlouhodobého hlediska potýkají nejvíce, co je například opakovaným problémem?

Nejčastějším problémem je správné označování rozpracovaných pokrmů, to znamená, že nejsou uvedena data spotřeby, chybí jméno výrobce, název produktu, dietní pokrmy se značí druhem diety a mnohé další.

Opakovaně se setkáváme se špatným stavebně technickým stavem provozoven. Přibližně 16 procent je případů s potravinami s prošlým datem použitelnosti. Provozní hygiena jako taková je až na spodku žebříčku.

Co všechno pracovníci hygieny při návštěvě restaurace kontrolují?

Kontroly se týkají všech činností na úseku přípravy, výroby a distribuce pokrmů. Kontrolujeme podmínky, za kterých se vaří, ale i správné zacházení se surovinami a kvalitu podávaných pokrmů.

Dále se zajímáme o správné udržování dobrého stavebně technického stavu, zajištění dostatečného počtu pracovních ploch, pravidelné provádění čištění a sanitace, zajištění přívodu pitné a teplé vody a dodržování zásad osobní a provozní hygieny, včetně odstraňování odpadů.

Posuzujeme rovněž smyslové vlastnosti potravin, zejména známky kažení, přítomnost cizích předmětů a také například kvalitu fritovacího oleje.

Čeho si má člověk všímat, když chce poznat, zda je restaurace po stránce hygieny v pořádku? Dokáže vůbec něco takového rozeznat, když do kuchyně nevidí?

To je těžké. Nejlepší informace získáte z referencí strávníků, kteří už mají dobrou, či špatnou zkušenost s tou kterou provozovnou. Ideální je si přečíst recenze z internetu nebo například z facebooku. Všímat si hygienické úrovně té části restaurace, kde jíte. Zaměřit se na vybavení, celkový stav stěn, stropů, úroveň toalet, odvětrání provozovny, zápach.

Důležitá je i osobní hygiena obsluhy, zda nemají špinavé ruce nebo uniformu.  

HANA HUSOVSKÁ, KATEŘINA PARAIOVÁ

Autor: Redakce

Jak hodnotíte možnost stravování v Karviné?

Děs a hrůza. Za dobrým jídlem musím vyjet z města

80 hlasů

Nemám problém, dobrých restaurací je dostatek

73 hlasů

Průměr

56 hlasů

Nejsem z Karviné a nikdy jsem tam nejedl

5 hlasů

Nevím, těžko posoudit

1 hlas

Jídlo mi vozí sociální služba

1 hlas

Stravenky nám firma sebrala, proto si dělám svačinky doma

3 hlasy

Na šachtě máme výborné polévky

7 hlasů

Hlasovalo: 226

Anketa byla ukončena

8.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Babí léto v Ostravě, 18. říjen 2017. Ilustrační foto.
18

Babí léto v Ostravě. V kraji meteorologové naměřili víc než 22 stupňů

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
1

Policie už nehledá ztracenou Etiopanku. Utekla do Německa, kde chce azyl

Představujeme prvňáky ZŠ v Petřvaldě a ZŠ Gen. Svobody v Havířově

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. Fotografii zvětšíte kliknutím. 

Havířov se po špatném startu zvedá

Havířov – Hokejový AZ už je zase regulérně v boji o play off. Prvoligová soutěž dnes pokračuje dalším kolem.

Kampaň vrcholí. Zaorálek se pustil do Babiše i v Bohumíně

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nenechal ani na mítinku v Bohumíně na Andreji Babišovi niť suchou: V této zemi se nevyplatí pracovat. Lepší je být rentiér.

S ODISkou nově do Ostravy také žlutými vlaky

Na krajskou síťovku ODISKA budou moci cestující jezdit i vlaky RegioJet. Do systému budou zařazeny tři ranní spoje z Návsí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení