„Nového pana primáře už jsem představil lékařům i personálu, prošli jsme spolu všechna oddělení,“ prozradil ředitel nemocnice Jiří Matěj.

Havířovská nemocnice
Primář havířovské interny Vlastimil Koziel sloužil opilý
Havířovská nemocnice
Primář havířovské interny Koziel byl kvůli alkoholu odvolán z funkce

„Mám radost, že se podařilo splnit, co jsme slíbili, tedy že opět zprovozníme interní stanici,“ dodává ředitel Matěj a přiznává, že sehnat primáře byl těžký úkol.

„Vždycky, když mi v mezidobí než skutečně nastoupil, volal a na displeji se mi objevilo jeho číslo, trochu jsem se bál, že mi oznámí, že si to rozmyslel. Ale to se nestalo, což jsem velmi rád,“ dodává ředitel karvinské nemocnice.

Doktor Vlastimil Koziel se internímu lékařství věnuje už 33 let, prošel více nemocnic, například ve Vsetíně nebo Novém Jičíně.

Před rokem byl Koziel z postu primáře vsetínské nemocnice sesazen. Deník o tom informoval v článku: Vsetínskou internu a hematologii vedou od ledna noví primáři

„Poslední roky, jsem už dělat primáře nechtěl, nicméně ke Karviné mám vztah, protože jsem se tu narodil a mám tady rodiče. I to hrálo při mém rozhodování roli. Myslím si, že tato nemocnice hraje v regionu důležitou roli a je potřeba ji postavit na nohy. Vedení nemocnice mi je nápomocno a proto věřím, že se to podaří,“ řekl Vlastimil Koziel.

IDEÁL TO JEŠTĚ NENÍ

Interní oddělení v nemocnici v Karviné-Ráji má k dispozici 31 lůžek (26 standardních a 5 JIP lůžek). Už řadu měsíců se potýkalo s personálními problémy, které si nakonec vynutily dvouměsíční uzavření. Personální situace na interně ale stále není optimální. Potřeba jsou další lékaři. „Máme tu jednu lékařku dočasně na výpomoc, nicméně musíme sehnat další lékaře. Za úkol to má samozřejmě i nový primář,“ dodal Jiří Matěj.

Podobná situace byla v bohumínské nemocnici, kde také museli kvůli nedostatku lékařů na měsíc interní oddělaní zavřít. Od srpna má však tamní interna nového primáře.

Problémem nedostatku lékařů, včetně internistů, se zabývá i krajský úřad. Speciálně na Karvinsku je problém v tom, že je tu hodně nemocnic a málo lékařů. Vedení kraje nevyloučilo, že bude nutná reprofilace lůžek a některá interní oddělení možná i uzavřít.

Vítání prvňáků na ZŠ Gorkého v Havířově.
OBRAZEM: Do prvních tříd v kraji nastoupilo 10 tisíc prvňáků