„Naše kolegyně Zdeňka Mitašiková připravila pro dětské čtenáře cyklus aktivit nazvaný „Zaháníme dlouhou chvíli s knihovnou“,“ přiblížila ředitelka Regionální knihovny Karviná Markéta Kukrechtová. Děti třeba musí přijít na to, z jakýchkoliv kostek mají postavit číslici 100. Další aktivitou je Hledání víkendového pokladu (najdi doma 10 knih, 10 ponožek, 10 fixů, 10 bonbónů, 10 lžiček, 10 klíčů 10 kuliček, 10 plyšáků, 10 šroubků, 10 srdíček).

Část party lidí, která denně šije ochranné roušky, se schází v bývalé restauraci Orel na sídlišti Pátá etapa, a část, která šije doma.
Šije celá Orlová. Ochranné roušky lze získat zdarma ve "starém Prioru"

Knihovnice Yvona Kozubková zase dává dětem tipy na domácí tvoření – Knihovnický všeuměl. Děti si mohou podle návodu vytvořit např. velikonoční husu z vaty. Děti pak sdílí své výtvory s ostatními.

Knihovnice Leona Hasníková zase vymyslela hádanky pro dospělé z oblasti hudby a umění – dá 3 indicie a čtenáři hádají.

Knihovnice Bára Knihomilka Javorková zase vymýšlí pro dospělé čtenáře kvízy – vždy dá tři indicie nebo úryvek z knížky a čtenáři hádají autora nebo titul, např. je autorem zatím čtyř románů, podle jednoho z nich se natáčí film, charakterizuje ho specifický smích.

„Na sociálních sítích také sdílíme odkazy digitálních knihoven s jejich volně přístupnými archivy, autorů, vydavatelů, kteří poskytují e-knihy i zdarma nebo známé osobnosti, které čtou knihy dětem – např. projekt Čtení tě mění. Také procházky virtuálními galeriemi, tipy na knížky a podobně ,“ dodává Kukrechtová.

Údržba knižního fondu

Se čtenáři prostřednictvím internetu komunikuje jedna část knihovnic. Ta druhá část pracuje v knihovně, kde má nyní prostor na údržbu knížek a katalogizaci. „Přebalujeme knihy do nových folií, olepujeme knihovní fond novým značením pro lepší orientaci, provádí se běžná každodenní administrativní práce, vyúčtování projektů, vyřazování přírůstkových seznamů,“ prozradila ředitelka knihovny.

A stejně jako mnoho jiných ,se také knihovnice zapojily do dobrovolnické činnosti. Seniorům chodí pro nákupy, venčí domácí mazlíčky a šijí roušky pro potřebné. „Zásobujeme Odbor školství a kultury našeho magistrátu, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě a nově také Domov pro seniory v Karviné-Mizerově v Tyršově ulici kousek od naší centrály. Už jsme jich ušili více než pat set,“ dodává Markéta Kukechtová.

Snad brzy na shledanou

Nikdo dnes neví, kdy se knihovna zase otevře čtenářům. „Věřme, že to bude nejpozději v květnu. Rádi bychom zrealizovali naplánované akce, bohužel dnes však nikdo netuší, co bude dál. Termíny akcí jsme přesunuli na neurčito, s umělci jsme ale v kontaktu a domlouváme náhradní termíny.

Štěpán Glombek, čtyřiadvacetiletý student, v těchto dnech pomáhá jako dobrovolník.
PŘÍBĚH: Mladík ze Stanislavic vyrazil pomáhat lidem, řeší nákupy i dodávky léků

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník