Policie, dopravní inspektorát, kriminálka, karvinští strážníci. Ti všichni nyní z nových kamer těží. „Už to není tak, že bychom jen sledovali pohyb na ulici on line. Při tak vysokém počtu kamer to ani není možné. Se záznamy teď daleko více pracují například policisté, kteří je používají třeba při řešení nejrůznější trestné činnosti, pomáhají jim dohledávat pohyb pachatele a další tyto věci. A z praxe víme, že policisté si toto velmi pochvalují a objasněnosti trestných činů tento nový systém pomáhá,“ uvádí ředitel karvinské městské policie Petr Bičej.

Jeho strážníci samozřejmě záznamy kamer sledují a využívají rovněž. „Ta kamerová trasa ale byla postavená v úzké spolupráci s policií, která byla přítomna naší pracovní skupině,“ vysvětluje dále ředitel karvinských strážníků.

Před fakultní nemocnicí vzniká pietní místo.
OBRAZEM: Před nemocnicí vzniklo pietní místo, lidé zapalují svíčky
Dům kde bydlel Ctirad Vitásek, střelec z Fakultní nemocnice Ostrava.
Masový vrah měl z obýváku výhled rovnou na „fakultku“

Nově kamery toho umí spousty. A sledovat je nyní mohou ze svého pracoviště strážníci, ale třeba i policisté a dopravka. Jeden z bodů, odkud je sledování možné, je pak například i na fotbalovém stadionu. Proč? Pro rychlost a snadnější řešení situací spojených například s bezpečností kolem fotbalových utkání.

„Velitel zásahu na místě monitoruje situaci, zároveň vidí například pohyb fotbalových fanoušků po městě, aktuální dopravní situaci a další tyto věci. O případných opatřeních tak může rozhodovat přímo z místa a nemusí se už tolik zabývat a zdržovat komunikací například s dalšími hlídkami po městě,“ vysvětluje specialista bezpečnosti karvinského magistrátu Petr Osif, jeden z lidí, kteří o karvinských kamerách ví takřka vše, když se sám podílel na jejich zavádění do praxe a jejich provozem se zabývá i nyní.

Zásah policie ve Fakultní nemocnici Ostrava po střelbě, úterý 10. prosince 2019 v Ostravě.
Na tichého střelce se nelze připravit, říká psycholog. Jak se tedy zachovat?
Situace po střelbě 10. prosince 2019 ve fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.
Svědci střelby v Ostravě: Chvíli stál s pistolí u nohy, přiložil si ji i k hlavě

„Zapojování některých dalších funkcí kamer je nyní otázkou několika dalších týdnů. Náš systém toho umí opravdu spousty, od detekce ohně či kouře, až třeba po sledování a vyhodnocování nestandardního pohybu člověka na ulici. Jinými slovy, když se někdo pohybuje nějak nepřirozeně, a to může být právě z důvodu, že páchá nějakou trestnou činnost a podobně, systém dokáže vyhodnotit a upozornit i na tuto stránku věci, aniž by byl daný člověk právě monitorován on line,“ vysvětluje dále karvinský specialista bezpečnosti.