Když před necelými devíti lety antikvariát v Bohumíně otevíral, měl Václav Šamal v regálech jen pár desítek knížek. Dnes jich má přímo „na krámě“ téměř třicet tisíc a dalších 20 tisíc v příručních skladech. Svou lásku ke knihám si přitom nese už od dětství.

„Naše maminka hodně četla, a přestože sama pocházela z chudobné rodiny, peníze na dobrou knihu vždy někde ušetřila. Se sourozenci jsme pak jako děti pěknou knihu dostávali při každé příležitosti – ať už to byly narozeniny, jmeniny, Vánoce či ukončení školního roku. V té době jsme po večerech neseděli u televize, ale raději jsme si četli,“ říká Šamal, který cenu Spokojeného zákazníka MS kraje získal spolu s dalšími čtrnácti živnostníky. Jak pak s úsměvem podotýká, pozvánku na předávání cen přitom zprvu považoval za žert.

„Když jsem si pak ověřil, že se o žert nejedená, byl jsem opravdu moc mile překvapen! Cenu samozřejmě beru i jako ocenění pro mou manželku, která mi ve volných chvílích s obchodem pomáhá a bez které bych krámek ve svém věku již sám provozovat nemohl,“ vysvětluje Šamal s tím, že oba manželé mají svou penzi a na obchůdku nejsou finančně závislí. I proto jejich antikvariát nabízí jedny z nejpříznivějších cen v celé republice – při prodeji i výkupu.

V bohumínském království knih z druhé ruky lze najít všechny možné žánry, sám majitel pak dává přednost hlavně literatuře faktu. Jak ale říká, kdyby chtěl přečíst všechny knihy, které ho zajímají, nestačil by mu na to určitě ani další život.

„Literaturu nerozděluji na brakovou a uměleckou a není podle mě důvod odsuzovat ani tzv. lehké žánry, jakými jsou harlekýnky či červená knihovna. U některých knih se člověk vzdělává a u jiných se chce jen pobavit nebo si odpočinout,“ dodává Šamal, podle kterého si každá kniha svého čtenáře najde.