Porota byla složená z Evalda Kaczyńského, který dříve šéfoval kuchyni v lázních Darkov a nyní působí na petrovickém zámečku, dále z Marka Baláše, provozního z Lázní Klimkovice a moderátora Josefa Mloka Grimma. Porotci vybírali z více než třiceti vzorků a po dlouhém rozhodování nakonec v obou kategoriích soutěže jako vítězné produkty vybrali výtvory petrovické rodačky Gertrudy Kencké.

O tom, že je paní Gertruda skutečně skvělá kuchařka, svědčí i fakt, že je zároveň také letošní vítězkou soutěže o nejlepší koláč, kterou petrovický Český svaz žen pořádal v létě.

„Jsem vyučená pekařka a v pekárnách jsem pracovala celý život, navíc mě to moc baví. Inspiraci hledám, kde se jen dá u známých nebo třeba v televizi," prozradila vítězka.

Velkou kulinářskou inspirací byla ostatně i samotná soutěž, zajímavých a chutných receptů se sešla celá řada.

„Jedinou podmínkou bylo, že salát musí být bramborový, to byla povinná složka, zbytek jsme ponechali na kreativitě účastnic," vysvětlila předsedkyně Českého svazu žen v Petrovicích u Karviné Jarmila Tyrlíková, která jako příklady netradičního salátu vyzvedla salát s červeným zelím, tvarohem nebo čočkou.

Došlo i na kankán

O kulturní vložku akce se postaraly nejen děti ze Slezské besedy, ale taneční číslo předvedla také skupina, která je součástí svazu a říká si Zoufalé manželky. Ty se vyřádily zejména u ohnivého kankánu, předvedly se také ale jako modelky v rámci módní přehlídky, která po vyhlášení výsledků následovala.

„Zde je vidět jak se i náš svaz vyvíjí, mladší ženy již nechtějí sedět u výšivek, chtějí tanec, něco akčnějšího, akce, které pobaví víc lidí v obci," vylíčila Tyrlíková.

Zda jednou z akcí bude právě i salátová a jednohubková soutěž, zatím není jasné.

„Jedná se o první ročník a nevím, zda dojde i na druhý, těch soutěží s vařením a pečením je dost i tak. Bude záležet především na zájmu lidí a také podpoře ostatních členek svazu. Uvidíme, zda si troufneme pokračovat," vysvětlila Tyrlíková.

Vzhledem k počtu soutěžících vzorků se ale zdá, že na nezájem si akce stěžovat nemůže.