Jiný kraj, jiný mrav, ale také všude dobře, ačkoli doma nejlépe? Díky programům jako je Erasmus+ můžeme tyto věci zjistit na vlastní kůži, protože s novým akademickým rokem na univerzity nenastoupili pouze studenti naši, ale také ti zahraniční.

A ti jsou jako nadšenci do cestování a poznávání často velice ochotni mluvit s místními lidmi a podat jim třeba zpětnou vazbu a kousek svého nahlížení na náš domov. Ten jim má podle všeho co nabídnout nejen při studiu, ale i při hledání zábavy a společenského či kulturního vyžití.

Halloweenský průvod, 26. října 2019 v Bohumíně.
Masky utvořily děsivý rekord, jejich průvod měl takřka půl kilometru

„Když si studenti vybírají, kde stráví své studium, kus svého života, zvažují mnoho variant, od nákladů na život, přes bezpečnost, kvalitu univerzity, snadnost komunikace, možnosti cestování, až třeba k tomu, jak se bude v jejich diplomech vyjímat potvrzení, že rok strávili v Česku. A v tomto směru má Česko dobrou pověst,“ míní tiskový a marketingový mluvčí Ostravské univerzity Stanislav Janalík.

Právě při Ostravské univerzitě je letos 222 výměnných zahraničních studentů, přičemž tendence jejich příjezdů je rok od roku vyšší. Nejčastěji se zde věnují cizím jazykům a literatuře, pedagogice nebo přírodním vědám.

Častou národností, kterou můžeme v rámci zahraničních výměn potkat, je Čína (případně sousední asijské národy) nebo Turecko. Studenti z těchto zemí mají podíl například na Ostravské univerzitě, ale také v rámci Slezské univerzity v Opavě i v Karviné.

Podzim v Arboretu Nový Dvůr.
OBRAZEM: Podzimní arboretum láká k návštěvě, podívejte se

Slezská univerzita aktuálně hostí 76 zahraničních studentů napříč fakultami i obory. Zajímavostí však je to, že nejvíce zahraničních studentů v rámci Slezské univerzity není v Opavě.

„Největší podíl zahraničních studentů je na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné,“ potvrdila Petra Daníšková, referentka pro zahraniční styky na Slezské univerzitě.

Přívětivé prostředí, kam se chceme vracet

Není výjimkou ani náhodou, že zdejší prostředí některým mladým lidem vyhovuje natolik, že zde zůstávají i dlouhodobě po studiu.

„Studenti si pochvalují zdejší prostředí, kvalitu univerzit a mnozí se sem vracejí. Dokonce zde i někteří zůstávají natrvalo po ukončení studia. Oceňují především otevřenost a vstřícnost lidí, nižší životní náklady a velmi slušnou kvalitu života. Samozřejmě jsou také i patřičně kritičtí, pokud se jim zde něco nelíbí,“ podotknul Stanislav Janalík, navzdory určité společenské skepsi vůči otevřenosti a vstřícnosti obyvatel Česka k cizím národnostem žijícím natrvalo u nás.

Dostavba čtyřsetmetrového úseku klíčové komunikace v Ostravě, Prodloužené Rudné. Snímek z 25. října 2019, měsíc po po předání staveniště.
Prodloužená Rudná roste před očima. Tento týden začne stavba „lávky Richtárky“

„Hodnocení je vesměs pozitivní. Česká republika se jim líbí, protože má zajímavou historii a pěknou přírodu, ale hlavně má ideální geografickou polohu, ze které se dobře cestuje po Evropě. Mají rádi i Čechy – jsou to podle nich přátelští a ochotní lidé. Problémem pro ně je jen jazyková vybavenost – na úřadech, v bankách či pojišťovnách,“ zmínila zase zástupkyně vedoucí útvaru Vztahy s veřejností Báňské univerzity Barbora Urbanovská.