„Každé jaro tady s kamarády uklízíme, a sbíráme odpadky po lidech, kteří tu po sobě nechávají hromady odpadků letos jsme posbírali přes tisíc PET lahví a několik tašek s papírovými plenami,“ říká jeden z rybářů, Antonín Gajda.

Rybáři versus rekreanti

Břehy Karvinského moře jsou rybářským revírem a hromadné letní koupání tam oficiálně povoleno není. „Všichni vědí, že i tak se sem v létě chodí slunit a koupat stovky lidí. Nikoho odtud nevyháníme, ale ten nepořádek, co tu po sobě někteří zanechají, to je fakt hrůza. Ptám se proč?,“ říká Antonín Gajda.

Rybáři, kteří majiteli většiny pozemků okolo Karvinského moře, tedy společnosti Asental Land, platí ročně téměř půl milionu korun za pronájem, by rádi situaci řešili. Ovšem zatím nikde nepochodili. Majitele pozemků to prý nezajímá a městu se na cizích pozemcích hospodařit nechce. „Je fakt, že po domluvě technické služby odvezou pytle s odpady. Ty ale musí někdo posbírat,“ připomíná rybář Gajda.

Pytle odvezou, nové koše nebudou

Zmíněnou praxi a domluvu s rybáři ředitele Technických služeb Karviná Zbyněk Gajdacz potvrdil. Kontejnery na odpad či konstrukce na plastové pytle, ale na pláže instalovat odmítá. A má k tomu prý důvod: vše kovové se dříve nebo později ztratí.

„To nemá smysl. Plastové kontejnery dříve nebo později někdo zapálí, kovové věci zmizí. Za dobu, co jsem v technických službách, se ztratily desítky kovových konstrukcí,“ říká Gajdacz.

Koše někdy končí i na dně řeky

Jeho slova potvrdil i mluvčí města Lukáš Hudeček. Například na cyklostezku u Olše pod mostem v Ostravské ulici a v Loukách u hřiště už několikrát umisťovali odpadkové nádoby. Občané v těchto odlehlých lokalitách nám ale tyto nádoby vždy odcizili. Z darkovského mostu, který je poblíž, nám tak dvakrát v měsíci někdo hází odpadkové koše do Olše,“ říká.

„Nevím, co s tím ti lidi dělají, zda to mají na zahrádkách nebo kde. Nové koše tam právě proto dávat nebudeme. Koneckonců není to městský pozemek, toto by měl řešit jeho majitel,“ doplňuje Hudečka Zbyněk Gajdacz.

Asental: K jezeru je vstup zakázán

Majitel pozemků kolem Karvinského moře, jak už bylo řečeno, se na údržbě pořádku na březích jakýmkoli způsobem podílet odmítá s odkazem na to, že lokalita tzv. Karvinského moře není veřejně přístupná. Jsou tam instalovány závory, zákazové značky a zátarasy, které brání vstupu i vjezdu neoprávněným osobám.

„Lokalita je označena zákazem vstupu, a to by mělo být respektováno. Z toho důvodu nedává smysl instalovat zde odpadkové koše,“ napsal redakci mluvčí společnosti Tomáš Neščak.

Dodal, že společnost Asental Land spíše než v polovičatých opatřeních a tolerování porušování zákazu vstupu vidí řešení v budoucí přeměně jezera na rekreační oblast. Tento projekt připravujeme společně se zástupci karvinského magistrátu.

Hygiena, stravování, polohování... Domácí pečovatelé si mohou v kurzech nacvičit řadu potřebných dovedností.
Pečujme spolu. Unikátní kurzy pokračují i letos
Házenkáři Karviné s pohárem pro mistry republiky.
Házenkáři to dokázali! Jsou mistry republiky!