Na Štědrý večer všichni spolu už v Bohumíně neplatí. Poslední oficiální městská akce roku, při níž se už více než dvě desetiletí scházejí tisíce lidí na centrálním náměstí T. G. Masaryka před radnicí, se stejně jako desítky jiných letos kvůli koronaviru a s ním souvisejícím vládním nařízením neuskuteční. Nepočítá se ani s novoročním ponorem, na nějž se k bohumínskému Kališovu jezeru sjíždějí otužilci z celého okolí.

Na Štědrý večer všichni spolu.Zdroj: Pavel Čempěl

Bohumíňáci letos přišli kvůli epidemii Covid-19 o kulturu, sport i společenské akce. Museli se obejít bez vánočních trhů i adventních koncertů. A nesejdou se ani na Štědrý den. „S rozhodnutím, zda letos štědrovečerní setkání pořádat, jsme čekali na vývoj epidemické situace. Naše obavy, že ani poslední akci roku nebudeme moci uspořádat, se však v posledních dnech potvrdily,“ řekl ředitel městské kulturní agentury K3 Bohumín Karel Balcar, jehož organizační tým tak bude mít letos po více než čtvrt století na Štědrý den poprvé volno.

Kultovní akce, která pro tisíce obyvatel znamená milé setkání s přáteli a známými, se měla konat už po sedmadvacáté. Mívá nezapomenutelnou sváteční atmosféru, lidé se zdraví, povídají si, vyměňují si dárky. Pokud se i letos rozhodnou tradici zachovat, musejí počítat s tím, že na náměstí nebude koncertní vystoupení, občerstvení, ani ohňostroj.

Ilustrační foto.
Testy? Nemáme zájem, říká většina učitelů z Karvinska. Proč? ptají se

„Letošní rok byl pro celou naši společnost obrovskou zátěžovou zkouškou. Jsem rád, že Bohumíňáci i v těžkých chvílích drží při sobě, což se letos potvrdilo více než kdy jindy. Na jaře při šití roušek a dobrovolné pomoci těm, kteří to potřebovali. V létě při tragickém požáru. A i teď, kdy je čas se zastavit, ohlédnout a rekapitulovat. Přeji všem obyvatelům města, ať mají možnost potkat se v rodinném kruhu se svými blízkými a navzdory přetrvávající nelehké situaci si užijí vánoční svátky v klidu a především ve zdraví,“ vzkázal Bohumíňákům starosta města Petr Vícha.

Novoroční ponor.Zdroj: Pavel Čempěl

Tak jako letošní rok skončí, podobně začne pod taktovkou vládních nařízení i ten nový. Tedy nuceným rušením hromadných veřejných akcí. Neuteče mu ani tradiční novoroční ponor, který má pod palcem komise pro městskou část Šunychl. Koná se každoročně 1. ledna v Kališově jezeře, kam míří desítky otužilců z Bohumína, širokého okolí i sousedního Polska. „S ohledem na stále měnící se vládní nařízení se šunychelský ponor v roce 2021 neuskuteční. Kdo se k vodě přeci jen vypraví, aby přivítal nový rok ledovým svlažením, bude se muset obejít bez zázemí, upomínkových dárků a dalších oficialit,“ uvedli organizátoři.