S sebou mají igelitové pytlíky, do kterých „výtvory" svých psů seberou a vyhodí do nejbližšího odpadkového koše. Co ale dělat v případě, že nejbližší odpadkový koš je, s nadsázkou řečeno, kilometr daleko?

„Zbožňuju, když musím tenhle voňavý dáreček nést přes celý park. Pak se ani nedivím, že se na to mnozí pejskaři vykašlou a nenamáhají se po svých psech uklízet," říká ironicky sedmatřicetiletá Monika Křivoňová, která se svou border kolií a čtyřletými dvojčaty tráví volné chvilky většinou právě na procházkách, především v místních parcích či v lesoparku v Ráji.

„To, že nikde nejsou stojany s pytlíky na psí hovínka, to bych ještě pochopila. Ale že už je pomalu rarita narazit i na obyčejné odpadkové koše to mě opravdu zaráží," diví se.

Stejný názor mají mnozí obyvatelé Karviné, jak jsme se mohli přesvědčit při diskusích na sociálních sítích. Nejvíc jim vadí fakt, že by měli s nepříliš vábně vonícím pytlíkem chodit po městě či parcích. „Kdyby tam dali dva tři koše, člověk by se hned více snažil. Takhle to každý radši nechá ležet, čemuž se ani nemůžeme divit," sdělil jednadvacetiletý Martin Sikora, který tento nedostatek rovněž postřehl. „A to nemluvím o tom, když jdu někam dál. To abych měl batoh plný hov…" dodal mladý muž. Přitom v Karviné už odpadkové koše i s pytlíky na psí exkrementy byly, ovšem údajně je nikdo nevyužíval. „Lidé je nevyužívali k tomu, k čemu byly určeny, ale sypali tam běžné odpadky a sáčky brali, aniž je pro svého psa potřebovali. Uklízet po pejscích je jednoznačně povinnost jejich majitelů," uvedla mluvčí města Karviná Šárka Swiderová s tím, že například v parcích je v současnosti odpadkových košů dostatek. Naopak v Orlové se už kdysi snažili motivovat pejskaře tak, že při placení poplatků za své čtyřnohé miláčky dostanou navíc sáčky na psí exkrementy. „Bohužel, našli se i takoví, kteří je používali k zabalení svačiny," popsala zkušenosti se sáčky mluvčí Orlové Nataša Cibulková. Dodala, že také proto radnice sáčky pejskařům nedává, protože na počet psích „hromádek" v ulicích a parcích to stejně nemělo téměř žádný vliv.

V Havířově koše mají

Zato v Havířově koše na psí exkrementy mají. Přednostně jsou rozmístěny v okolí deseti míst, která jsou ve městě určena pro volný pohyb psů, a to v částech Havířova Šumbark, Město, Bludovice a v Prostřední Suché. „Nepravidelně jsou navíc rozmístěny i ve městě podle potřeb obyvatel, kteří například zavolají, že takový koš postrádají. Reagujeme i na tyto podněty," uvedla mluvčí Havířova Eva Wojnarová.

A ani Bohumín nezaostává. Podle mluvčí Lucie Balcarové jsou koše nainstalovány tam, kde jsou vyčleněny lokality pro volný pohyb psů. V ostatních částech města mohou pejskaři využívat běžných odpadkových košů, kterých je dostatek, speciální koše na psí exkrementy instalovat neplánují. Tak jako tak, každému, kdo po svém mazlíčkovi neuklidí, hrozí pokuta. „Za neuklizení psích výkalů hrozí průvodci psa pokuta až jeden tisíc korun," varuje mluvčí karvinské městské policie Václav Ožana.