„Malá expozice představuje výběr vánočních a novoročních přání z archivu Klubu esperantistů v Havířově a od jeho členů i příznivců. Nejvíce jich shromáždila dlouholetá kronikářka klubu, Jarmila Pastrňáková-Wiatrová, která si od 70. let minulého století dopisovala s esperantisty z mnoha zemí světa,“ přiblížil výstavu předseda klubu havířovských esperantistů Zdeněk Heiser.

Krátký exkurz do historie. První komerční pohlednice s tematikou Vánoc se objevila v polovině 19. století v Londýně. V roce 1875 se díky jednomu německému imigrantovi dostala výroba vánočních pohlednic do USA, kde zažila značný boom. Velkou oblibu ke konci 19. století získaly i ve střední Evropě, kde se velmocí v jejich produkci stalo Německo.

To také ovlivňovalo i vývoj na historickém území Čech a Moravy. Na počátku 20. století zde byly k dostání výhradně pohledy s německými nápisy. České texty převládly až po skončení první světové války.

„Zlatý věk pohledů je zřejmě již za námi. Můžeme se jen otočit, zavzpomínat a pak odeslat e-mail nebo SMS. Ale třeba přece jen raději ručně napíšeme přání na papírovou pohlednici?“ zamyslel se Zdeněk Heiser. 

Po dobu rekonstrukce objektu, kde město provozuje nízkoprahové denní centrum, nacházejí bezdomovci azyl v náhradních prostorech.
Denní centrum pro bezdomovce prochází rekonstrukcí