Tohle řekl Deníku nynější hejtman Ivo Vondrák letos před krajskými volbami na dotaz, jak vnímá záměr vybudovat průmyslovou zónu Nad Barborou na okraji Karviné. Takový plán prosazovalo bývalé vedení kraje a státu.

Podle včerejšího Vondrákova prohlášení po schůzce s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem je však patrná určitá změna hejtmanova postoje. Zónu zcela neodmítá.

„Nové vedení kraje připouští možnost přípravy realizace této zóny po etapách. Řešení by umožnilo využít pozemky, které jsou již sceleny a krajem smluvně podchyceny. Pro variantu etapizace průmyslové zóny se už připravuje zadání studie, jejíž výsledky budou následně projednány se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu," řekl Vondrák. Ministr Jan Mládek prohlásil, že to vnímá jako „pozitivní posun".

„Toto si dokážu představit. Na zetapnění zóny Nad Barborou se rádi podíváme a meziresortní komise prověří, zda je to možné," nechal se slyšet Mládek.

Je prý rád, že slyšel od hejtmana i radních, že mají zájem tuto lokalitu rozvíjet. Byť v nějakém etapovém provedení.

V této souvislosti také připomněl platnost takzvané Deklarace porozumění z roku 2006, podle níž platí, že se v ostravsko-karvinské aglomeraci nebudou průmyslové zóny budovat na „zelené louce", nýbrž právě na brownfieldech, jichž je tu spousta.

Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala už dříve řekl, že pokud má nová koalice lepší, vhodnější nebo levnější řešení, pak ať je předloží.

„Já jsem ale prozatím neslyšel o žádné jiné variantě, respektive vhodné ploše, která by byla v krátké době připravena pro velkého investora nebo několik investorů. Navíc vláda peníze na přípravu Barbory schválila, a takto by mohl kraj o ně přijít," řekl v reakci na Vondrákovo říjnové prohlášení Jiří Cienciala.

Mluvčí vládní agentury CzechInvest Petra Menclová na dotaz Deníku řekla, že průmyslová zóna Nad Barborou bude zařazena do nabízených lokalit, jejichž vybudování je v plánu.