Fouká na ní, je tam třeskutá zima, přesto – nebo možná právě proto – si Stezka Valaška nad pustevenskými lesy říká o pozornost i v zimě. Stačí teploty pod nulou a pár hodin sněžení a na do nebes se tyčící konstrukci příroda maluje hotové divy.

Výhodou oproti letní sezoně, kdy se na možnost vyfotit se na prosklené vyhlídce skywalk stojí i víc než půlhodinová fronta, je nyní absence davů, což o Pustevnách jako takových však rozhodně říct nedá. Otázka návštěvnosti je proto v zimě na Valašce živé téma.

Ledové sochy na Pustevnách, 15. ledna 2022.
Kult Pusteven! Na ledové sochy se stojí hodinové fronty, pojďte se na ně podívat

„Jde o to, jestli je to počasím, protože v listopadu a prosinci zde bývá a také letos byla permanentně mlha, nebo to bude i do budoucna tím, že lidé kvůli energiím a všeobecnému zdražování budou více šetřit,“ zamýšlí se provozní Stezky Valašky Jarmila Mičkalová.

Stezka Valaška v zimní sezóně:

Stezka Valaška v letní sezóně:

Mrazivá krása Stezky Valašky: 

„Když je mlha, můžete tu lidi lákat jak chcete, ale marně…“ konstatuje provozní. V polovině ledna však nad Valaškou konečně vysvitlo také slunce a lidem se alespoň místy konečně naskytly vytoužené výhledy do okolí.

Na uměle vytvořeném nejvyšším vrcholu celé hřebenovky však nyní věří, že zimní návštěvníky přilákají i ledové sochy. „V předešlých letech nám tato výstavní akce vždy pomohla,“ říká Jarmila Mičkalová.

Horský terén Beskyd překvapil o víkendu dvě turistky, pro které museli vzlétat letečtí záchranáři. Nejprve startoval vrtulník k ženě do Malenovic a o necelé tři hodiny později pak k další turistce zraněné poblíž Komorní Lhotky. 15. ledna 2022.
Namrzlé Beskydy a pády! Vrtulník letěl pro ženy do Malenovic a Komorní Lhotky

Na Valašce však nechtějí nechat nic náhodě a rozhodli se nabídnout lidem další lákadla, přestože mnozí návštěvníci se tam opakovaně vracejí.

Nové atrakce

Už v létě zde zprovoznili velké, třípatrové dětské hřiště s lezeckou stěnou, lanovým tubusem a obří, do prostoru zavěšenou sítí, které je však přes zimu mimo provoz, novinkou pro tento rok by pak měl být tobogán.

Dvaatřicet beskydských vrcholů a stejný počet vrcholků opět zdolávají turisté a sdílejí své fotky.
Dobro v Beskydech, zdolávají vrcholy a podporují nemocného Matýska, přidáte se?

„Pokud všechno klapne, jak má, a schválí nám projekt, měl by se začít stavět už na jaře. Vznikne také zcela nový chodník, aby se z tobogánu lidé mohli vrátit zpět na Valašku a nebyl to jen jakýsi rychlovýchod,“ směje se provozní.

Zdroj: Lukáš Kaboň

Dřevěný chodník by měl vzniknout nalevo od himalájského provazového chodníku, po jeho druhé straně by pak majitelé, pánové Káňa s Kořistkou, chtěli výhledově zprovoznit také zipline. Na zemi by pak současně s tobogánem měly vzniknout hobití chaloupky, v nichž by se děti i dospělí mohli těšit na různá zvířátka.

Samotné pustevny o návštěvníky nemají nouzi. Takto vypadaly tento víkend: