Jana Cyrusová, z pořádající společnosti Černá louka, má výstavu na starosti už třetím rokem.

„Bývalo to na podzim, kdy to bylo zaměřené na vánoční tvoření, a také letos chystáme i podzimní výstavu,“ říká Jana Cyrusová a dodává, že loni kvůli protiepidemickým opatřením museli zrušit workshopy a dílničky pro děti, ale kdo chtěl, mohl tvořit doma.

Jezerní důl.
Rodrigézův hrob i jezerní důl: Fajné léto v MS kraji začíná v sobotu

V sobotu je prodejní výstava otevřená od 10 do 18 hodin, v neděli od 10 do 16 hodin.

„Měli jsme spolupráci s Nedoklubkem, což je spolek podporující rodiče předčasně narozených dětí, pro které lidi háčkují chobotničky na hraní. Lidi je mohli doma háčkovat, tady bylo sběrné místo a my jsme pak Nedoklubku odevzdali celý pytel hraček,“ vysvětluje Jana Cyrusová.

Kromě vystavovatelů, které pozývají každý rok, se organizátoři snaží vždy pozvat někoho nového, aby výstava byla pestrá. „Vystavovatelé tady prodávají přímo výrobky, ale hodně jich nabízí materiál ke tvoření. Právě na workshopu si to lidé mohou vyzkoušet a sady si pak mohou koupit domů,“ poznamenává Jana Cyrusová. V nabídce tak jsou příze barvy, mýdla, vosky, korálky, dřevěné díly a mnoho dalšího.

Právě dřevěné vyřezávané komponenty má v nabídce vystavovatelka, která se představila jako Míša „Máme nabídku podle toho, co je za období. V zimě jsou to vánoční dekorace, teď jsme třeba zaměření pro paní učitelky, zaměřujeme se i na svatby. Některé věci dotvoří děti, dospělí si třeba mohou doplést košíky, máme díly na různé lapače snů, tácky a mnoho dalšího. Třeba prodám dřevěnou kouli, k tomu dodáme křídla a holky nebo ženy si k tomu dopletou z makramé andělku. Nebo mohu nabídnout andělku na tři kusy a doma si ji slepí, anebo mám čistou andělku, kterou si mohou děti domalovat a pak dát jako dárek,“ uvedla příklad paní Míša, která pracuje s kolegyní a vedoucím v Hobby krámku ve Frýdku.

Divadlo Petra Bezruče (dpb) pořádá divadelní představení Stará láska nerezaví v Galerie výtvarného umění (GVUO), 12. května 2022 v Ostravě.
OBRAZEM: Stará láska nerezaví aneb další ostravská premiéra, tentokrát u Bezručů

Kufříky, batůžky, taštičky přes rameno, tašky na nákup a další výrobky nabízí Marcela Šafránková. Na první pohled zaujme, že všechny výrobky jsou z kousků džínoviny. „Tomu se říká upcyklace. Že z těch starých džín nevyrobíme další džíny, ale ještě něco jiného,“ říká Marcela.

Po chvilce dodává, že všechno, co vystavuje, vyrobili lidé se zdravotním handicapem, kteří pracují v její společnosti Puntík.

„Máme tam chráněná místa, kde tyto lidi zaměstnáváme. Tuto výšivku na tašce třeba dělala mladá paní, která má Parkinsonovu chorobu. Každá z těch kabelek nebo tašek má něčí rukopis. Všechno jsou to rukodělné výrobky těch našich zaměstnanců. Někdo na ty výrobky maluje, někdo vyšívá stuhou. Když děláme výstavu, máme ji pojmenovanou Riflovina romantická, klasická a crazy,“ pokračuje Marcela Šafránková.

Vladimír Řezáč
Místostarosta z Ostravy strávil noc v cele, hnutí Ostravak chce jeho rezignaci

O materiál prý zatím nouzi nemají, zejména poté, co se Marcela Šafránková s paní, která vyšívala obrázek na tašku, objevily v televizním pořadu Dobré ráno. „Lidi nám posílali až z Čech, telefonovali, byli úžasní,“ uzavírá Marcela Šafránková.