Ve městě dnes funguje poměrně nové a moderně vybavené Kino O v prostorách tamního domu kultury. To letos od města obdrží dotaci 600 tisíc korun a podle údajů za první pololetí loňského roku (údaje za celý loňský rok bude mít město k dispozici až letos v březnu) zde průměrná návštěvnost činí 21 lidí na představení.

Kino Vesmír žije dál

Druhým místem filmových projekcí je dávné kino Vesmír, které provozuje soukromá společnost. To sídlí v objektu nedaleko centra města, který už dříve mnozí navrhovali nechat odstranit. Situace ale podle orlovské radnice není až tak jednoduchá a jednoznačná.

„Zlikvidovat objekt kina Vesmír je poměrně náročné. Je tam mimo jiné výměník, na který jsou napojené budovy na náměstí včetně Prioru, takže by se musely vyřešit přeložky a další tyto věci. V tuto chvíli je pro město daleko výhodnější ponechat do doby „Humanizace a revitalizace centra Orlové" objekt v nájmu provozovatele kina," vysvětluje mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Provozovatel Vesmíru dříve platil městu nájem 180 tisíc korun ročně. Aby ho město v nájmu udrželo a nemuselo řešit výše zmíněné, platí zde nyní nájem 50 tisíc korun za rok. Město k tomu ale dotuje i provoz samotného kina.

„Pro letošní rok je dotace kina Vesmír ve výši 100 tisíc korun," dodává mluvčí orlovské radnice.

Zmíněný projekt Humanizace a revitalizace centra Orlové znamená rekonstrukci celého náměstí u budovy městského úřadu, výstavbu nového komerčního objektu a celou řadu dalších úprav. To se má dít za ministerské dotace za spoluúčasti města. Jednání o akci probíhají již několik let a nikdo v tuto chvíli zřejmě nedokáže říct, kdy a zda vůbec dojdou ke kýženému cíli.