Zástupci radnice, místních škol, Českého svazu bojovníků za svobodu i dalších subjektů se sešli také v areálu orlovského hřbitova. Slavnostní pietní akt začal úderem 10. dopolední hodiny. Nechyběla čestná stráž, slavnostní fanfáry, česká hymna i projevy.

Starosta Orlové Tomáš Kuča připomněl nejen význam samotného 28. října 1918, ale také význam tohoto roku, kdy se přepisovaly mapy Evropy. Vzpomenul i na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. „Od těch dob v historii našeho státu zatím větší osobnost nemáme," podotknul.

Pietní akty a jejich slavnostní atmosféra mají právě v Orlové dlouhou tradici. „Je to moje morální povinnost a jsem vděčný, že u nás ve městě se takto konají a je možnost si všechna ta významná data slavnostně připomenout," okomentoval to Robert Kovarik, který dorazil s delegací Českého svazu bojovníků za svobodu a zastupoval také orlovský mládežnický klub Futra a organizaci YMCA.

„Je to naše tradice a těžko bychom si dokázali představit dnešní den, ale také další významná data naší historie, bez těchto slavnostních aktů a připomenutí si jejich významu. Je skvělé, že se vždy připojují také zástupci místních škol, a dalších organizací, jako je kupříkladu Český svaz bojovníků za svobodu," řekla po skončení setkání mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Dalším významným podzimním dnem pak bude 11. listopad, kdy je Den válečných veteránů v souvislosti s ukončením 1. světové války v Evropě.