Dejte znovu do pořádku naši lokalitu, odejděte a nechte nás tady v klidu žít. Také toto sdělovali lidé z Karviné-Starého Města zástupcům firmy OKD na úterním setkání k plánované těžbě pod jejich domy. Na setkání nechyběli ani zástupci karvinské radnice či městské policie a probíraly se zde mnohé věci, které tuto lokalitu, ohroženou poddolováním, trápí.

„Dopředu vám říkáme, že všechny vaše aktivity jsou zbytečné. Stále jsou tady lidé, kteří nepřistoupí na vyrovnání důlních škod a své domy na výkup nedají. A bez toho nemůžete těžbu zahájit," zaznělo zde také.

Plány OKD na těžbu trvají

„Je to naše riziko," okomentoval tyto názory přítomný ředitel pro rekultivace a pozemky společnosti OKD Radim Tabášek.

Ten lidem sdělil, že plány OKD na těžbu pod jejich lokalitou trvají. „Letos chceme dokončit řízení o vlivu na životní prostředí, tedy takzvanou dokumentaci EIA. Poté plánujeme těžbu pod Starým Městem a částí Orlové-Výhody," zněla jeho informace.

Obyvatele Starého Města ale dnes trápí i spousta dalších věcí. V oblasti OKD zatím vykoupilo 85 domů. Z toho 13 už prošlo demolicí a dalších 19 má padnout letos. Jenže vybydlené domy lákají nejrůznější živly, jako jsou zloději kovů a podobně. „Nemůžu tady v klidu žít, nemůžu užívat svou zahradu a v pohodě si tam odpočívat a třeba i posedět a něco grilovat jako kdysi. Dnes si akorát musím všechno hlídat, jinak by mi to zloději ukradli," popsal tamní realitu jeden z obyvatel, kterému dávali za pravdu i mnozí další. Spousta lidí má totiž se zloději osobní zkušenosti.

Strážníci: Nabírání vody sítem

„Je to nabírání vody sítem. Pokud přijedeme a někoho přistihneme, potřebujeme, aby nám pak majitel sdělil hodnotu kradené věci. Lidé ale často mávnou rukou, nebo jde o krádeže na vykoupených barácích, o které se už nikdo nezajímá. Takto nám ale nezbývá než tyto osoby znovu pustit a ony se pak vracejí znovu a znovu," odpovídali na tyto výtky karvinští strážníci.

„Buďte všímaví nejen ke svému majetku a při jakékoli nekalosti nás volejte," doplnil ředitel karvinských strážníků Jaroslav Novotný.

Staré Město zkrátka v současnosti chátrá a tamní obyvatelé musí čelit nejednomu problému. Samotné výkupy nyní OKD pozastavilo. „Byla chyba začít s výkupy tak brzy a dopředu. Kdoví, jak to s těžbou ve skutečnosti nakonec vůbec dopadne. Naše lokalita možná trpí úplně zbytečně na úkor soukromé firmy a jejích plánů. Jsme toho názoru, že by OKD mělo alespoň zabezpečovat vykoupené a opuštěné domy před zloději a zahlazovat i další škody, které nám svou přítomností způsobuje," doplnila jedna z organizátorek setkání a členka sdružení Karviňáci proti těžbě Monika Heisigová.