Mozaika bude složena z ručně vyrobených bílých, světle i tmavě šedých a černých destiček o rozměrech 2,5 krát 2,5 centimetrů, ze kterých pak vznikne obří obraz o rozměrech 3,3 krát 2 metry. Ten pak mohou poskládat sami zájemci z řad orlovské veřejnosti.

Destičky jsou ze samotvrdnoucí keramické hlíny a vyrábí je sama autorka nápadu, pracovnice orlovského domu kultury Bára Herdová. Výsledné dílo pak bude k vidění v rámci orlovské vánoční výstavy a vánočních trhů.

„Inspiroval mě loňský úspěch perníkového městečka, a tak mě napadlo pro letošní rok vyrobit něco, na čem by se mohli vlastnoručně podílet i ostatní lidé," vysvětlila Bára Herdová.

Návštěvníci domu kultury budou moci vzít do ruky kterýkoliv čtvereček s číslem, odlepit lepicí pásku a dílek vložit do příslušného místa, určeného pro tento dílek. „Orlová měla v minulosti krásné centrum města, a právě proto jsem pro mozaiku zvolila fotografii historické Orlové z třicátých let," upřesňuje Bára Herdová.

Dodává, že největší radost bude mít, když lidé o adventu zavítají do domu kultury a „svými dílky" se budou podílet na vytvoření mozaiky.

„Samotné kostičky o výsledném obrazu moc neřeknou, ale finální výsledek by měl být moc pěkný," uzavírá.

Mozaika bude veřejnosti přístupná od pondělí 7. prosince, a to v době trvání vánoční výstavy, historicky prvních vánočních trhů, vánočního jarmarku a celé řady dalších akcí v Domě kultury města Orlové.