Země se zachvěla chvíli po 22. hodině. Z grafů seismologických stanic je patrné, že ve středu se nejednalo o jediný otřes. Ten večerní pocházel z lokality Dolu ČSM ve Stonavě. 

Otřesů zaznamenaly stanice v regionu více i v minulých dnech a pokračovaly i ve čtvrtek. 

Záznam seismické aktivity na Karvinsku. Zdroj: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Podrobné informace najdete ZDE

Projev lidé nejčastěji vnímali lidé, kteří v té chvíli seděli nebo leželi a cítili zahoupání země nebo podlahy. Otřes se projevil také pohybem menších předmětů. Zatřásly se například skleničky v policích a rozhoupaly zavěšené lustry.

"Zhoupla se pode mnou postel a zapraskala skříň," popsal čtenář, který redakci o otřesu informoval. 

Důlní otřesy

Důlní otřesy vznikají prudkým uvolněním nahromaděného pnutí v hornině nad důlním dílem. Buď toto napětí cíleně uvolní střelmistr odpálením nálože, nebo k němu dojde samovolně vlivem těžby černého uhlí.

Seismické jevy v hlubinných dolech vznikaly, vznikají a nadále budou vznikat v důsledku uvolňování energie nakumulované v masivu v souvislosti s přeskupováním napětí, ke kterému dochází při realizaci hornické činnosti.

Seismické jevy doprovázejí hornictví od jeho počátků s ohledem na značný vertikální i horizontální rozsah vydobytých partií vytvořených hornickou činností za více než stoleté období a nadále vytvářených ve stále aktivní karvinské části revíru.

Dojde-li při geomechanickém jevu k náhlému vysunutí nebo vyvržení hornin s následkem deformace důlního díla, je označen za otřes. Otřesy se vyskytují především ve slojích sedlových vrstev karvinského souvrství dobývaných ve značných hloubkách a jsou způsobeny postupným hromaděním napětí v nadložních pevných horninách a jeho náhlým uvolněním.

Vznik otřesu nelze jednoznačně předpovědět, ani není možné, se stoprocentní účinností jeho vzniku předejít. Prováděnou prevencí je však možné výrazně omezit jeho následky. S využitím prostředků protiotřesové prevence firma omezuje hromadění napětí ve sloji nebo v nadloží, postupně uvolňuje již nahromaděné napětí, případně se snaží o vyvolání otřesu v době, kdy na pracovišti a v jeho blízkosti nejsou lidé. K těmto účelům slouží zavlažování slojí a okolních hornin, odlehčovací vrty, otřasná odlehčovací trhací práce ve sloji a bezvýlomová trhací práce velkého rozsahu v nadložních horninách. Současně je také zvyšována bezpečnost zaměstnanců používáním moderní, vysoce únosné mechanizované výztuže v porubech.

V této chvíli ještě plavci netušili, že bude jeden z nich potřebovat rychlou pomoc lékařů kvůli bodnutí vosou.
Na přehradě zachraňovali mladou závodnici, kterou bodla vosa