Podobně jako loni, také pro letošní rok počítají radnice v některých městech okresu s tím, že dají z městského rozpočtu k dispozici určitou částku a o jejím využití nechají rozhodnout veřejnost ve městě. Pro takovýto způsob rozhodování a investování se vžil název participativní rozpočet. 

Lidé na Karvinsku pijí hodně balené vody, na Frýdecko-Místecku je situace zcela jiná.
Na Karvinsku žijí největší fanoušci balené vody

Například v Orlové zastupitelé už v prosinci schválili znění výzvy participativního rozpočtu města na rok 2020. „I letos mohou obyvatelé našeho rozhodnout, jak naložit s rovným milionem korun. Termín uzavření přihlášek je 17. února v 17 hodin,“ řekl starosta Orlové Miroslav Chlubna. Jak přesně postupovat, se zájemci dozvědí z webových stránek města.

Havířov letos dá k dispozici na investice, o kterých rozhodnou sami lidé ve městě, celých pět milionů korun. Ve skutečnosti však bude k dispozici peněz více. Do balíku pro letošní rok přibudou ještě peníze, které se nevyčerpaly loni. Celková částka k rozdělení tedy bude téměř devět milionů korun.

„Návrhy mohou podávat občané, kteří dosáhli věku 15 let a kteří žijí v části města, jíž se návrh projektu týká. Návrhy se přijímají do 28. února na předepsaném formuláři,“ říká mluvčí města Michaela Adamcová. 

Trhy, co se hledají, 25. ledna 2020 v Ostravě.
OBRAZEM: V Ostravě se hledají trhy. A našly se!
Traiva Rally Cup, Polygon Tatra, 25. ledna 2020 v Kopřivnici.
OBRAZEM: V Kopřivnici na Traiva Rally cupu byl nejrychlejší Odložilík