Shánějí peníze a pak vyrážejí pomáhat přímo na místo. Také takto by se dala ve zkratce shrnout činnost organizace Bez mámy, která úzce spolupracuje s karvinskou fakultou opavské univerzity.

„Původně Bez mámy provozovali lidé z jižní Moravy. Pak jsme jejich činnost postupně převzali s manželem a protože můj muž zároveň působí na zdejší fakultě, založili jsme tady i dobrovolnický klub. Členové jsou především studenti, rádi ale mezi sebou uvítáme každého zájemce," vysvětluje jedna z kmenových členek Bez mámy Michaela Gongolová.

Střecha nad hlavou

Bez mámy tak organizuje například adopce na dálku, sirotky ale podporuje i přímo na místě, například v oblasti vzdělávání. Díky aktivitám členů organizace se podařily sehnat dokonce i peníze na tamní centrum pro sirotky. Dnes tam žije okolo 20 dětí, v budoucnu by zde střechu nad hlavou a potřebné zázemí mělo najít až okolo 80 dětí.

„Scházíme se jednou týdně a vždycky je to v úžasné atmosféře. Vymýšlíme projekty a nápady, jak sehnat prostředky a další možnosti. Jsme zkrátka takový kmen Bezmámovců a je to moc fajn," říká jedna z dobrovolnic, Katarzyna Gattnar.

Lidé i firmy

„Právě shánění prostředků a vymýšlení projektů, jak oslovovat dárce, to je jedna z našich hlavních činností. Jde o kreativní práci a cení se každý nápad. Současný stav? Máme i stálé dárce, kteří přispívají pravidelně a mnohdy jde o soukromé osoby. Složitější bývají jednání s firmami a společnostmi. Víme, že zejména v našem regionu to nemají vůbec jednoduché, snažíme se ale oslovovat i je a jsme opravdu vděční za každou pomoc," doplňuje kolegyni Michaela Gongolová.

Informace najdete také na internetových stránkách: www.bezmamy.cz.