Konala se akce nazvaná Nástroje pravěku, jejímiž hosty byli zkušení lektoři, zruční mistři pazourkáři Petr Zítka a Jaroslav Fieger, kteří si pro dětské i dospělé návštěvníky připravili naučné i zábavné povídání o tom, jak se v pravěku zpracovávala jedna z nejdůležitějších surovin – kámen.

Všichni pak dostali šanci vyzkoušet si základní techniky štípání kamene, řezání kůže pazourkovými noži či broušení a vrtání kamenných nástrojů. Mohli si také prohlédnout velké množství štípaných kamenných nástrojů od paleolitu po dobu bronzovou, které mistři do Chotěbuze dovezli.

„Vzhledem k tomu, že slovanské hradisko je momentálně z důvodu rozsáhlé rekonstrukce pro veřejnost uzavřeno, snažíme se našim návštěvníkům připravit ve vstupními budově s expozicemi a dílnou zajímavé akce, jejichž prostřednictvím se mohou přenést do dob dávno minulých,“ uvedla vedoucí archeoparku Lenka Ježová Bichlerová.

A seznámení se s technikami opracování kamene běžnými v pravěku a zároveň jejich vyzkoušení přímo na místě byla vskutku trefa do černého. Akce přilákala necelé dvě stovky návštěvníků.

Všichni odcházeli nadmíru spokojeni. Desetiletý Lukáš z Jablunkova byl nadšen. „Sám jsem si vlastnoručně vyrobil z kamene sekyrku s topůrkem a mohu si ji vzít domů. Pánové byli skvělí, opravdu,“ radoval se. Jeho otec si vyzkoušel broušení kamene a pak si technikou štípání pazourku vyrobil hrot. „Budu ho mít na památku a možná jej někdy i použiji,“ prohlásil.

Vyhlášení Ženy regionu, ilustrační foto.
Bude Žena regionu z Karvinska?