Do kulinářské soutěže určené pro malé kuchtíky se Mateřská škola Olbrachtova v Karviné-Ráji přihlásila se skromnými plány. Předčila ale všechna očekávání a teď bojuje o postup do velkého finále.

„Chtěli jsme vyzkoušet, jestli se zapojí i rodiče. Ti nám dali své recepty, mezi kterými jsme ve školce hlasovali," popisuje začátky vedoucí učitelka Michaela Poláchová. Nejvíce hlasů získal zdravý náklaďák Damiána Vlka.

Malí kuchtíci při výrobě zdravého náklaďáku. Právě zdravý náklaďák postoupil do semifinále soutěže, do které se jen z Moravskoslezského kraje přihlásilo 66 týmů.

„Odborníci na gastronomii a výživu hodnotili nejvýše kreativitu a snahu zaujmout nápadem a celkovým ztvárněním pokrmu," říká manažerka Zdravé 5 Eva Nepokojová.

„Pro děti je to výborná zkušenost. Uvědomí si, odkud jídlo pochází, zlepší se jim stravování a hlavně své nápady přenášejí i do svých domovů," říká koordinátor enviromentální výchovy Marcela Navrátilová.

Mateřská škola Olbrachtova, která je odloučeným pracovištěm Základní a mateřské školy U lesa, si totiž potrpí nejen na zdravou výživu. Získala titul Ekoškola pro mateřské školy, děti si tady pěstují vlastní zeleninu, zalévají zahrádku, hrají si v přírodních koutech nebo pozorují, co se právě děje v hmyzím hotelu.

Děti i jejich učitelky doufají, že si udrží náskok, který před ostatními týmy ve své věkové kategorii právě mají a vydají se na velké finále, které se koná ve Škole vaření Chefparade v pražských Holešovicích. Tady se tříčlenné kuchařské týmy zhostí úkolů jako v televizní show o vaření.