Trable s hlučnými sousedy, krádeže či vandalství v místě, kde bydlíte. Kde se dovolat pomoci, jak zjednat nápravu? Pro nahlášení nejen takovýchto problémů zřídila radnice speciální službu.

Na linku s názvem Bezpečná Karviná mohou karvinští obyvatelé zaslat stížnosti či poznatky ze svého okolí, a to formou SMS zprávy, nebo internetového formuláře. V obou případech doputují informace přímo ke strážníkům městské policie.

„Poznatky obyvatel jsou různé a zahrnují banální přestupky i podezření z trestné činnosti,“ uvedl ředitel Městské policie Karviná Petr Bičej.

Internetový formulář může být řešením, jak podat anonymní stížnost, pokud se lidé bojí například sousedské msty.

„Měli jsme ve vchodě problémové nájemníky, kteří opakovaně rušili noční klid a při prosbě o ztišení reagovali agresivně. Stěžovalo si na ně více lidí, ale já jsem s tím nechtěla být přímo spojována, proto jsem uvítala možnost podat stížnost anonymně přes webové stránky města,“ uvedla obyvatelka Karviné paní Marie, která si z osobních důvodů nepřála zveřejnit příjmení.

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.
Exprimátor Karviné místopředsedou sněmovny

Podnětů přibývá

Lidé si na tento způsob komunikace začínají postupně zvykat a využívají ji stále častěji. Pracovníci městské policie obdrželi od poloviny letošního dubna přes formuláře více než 40 podnětů.

„Samozřejmě se nejedná o veškeré poznatky, které získáváme. Jen okrskáři řeší od poloviny letošního dubna přes tři sta dalších poznatků, které získali sami nebo od občanů,“ říká velitel strážníků.

Zhruba u poloviny formulářových stížností napíší autoři e-mailový kontakt, zbytek podávají zcela anonymně.

„Pokud je uveden kontakt, tak odpovídáme pisateli, nicméně zabýváme se všemi podněty bez rozdílu,“ vysvětluje Bičej s tím, že strážníci vyhodnocují také důvěryhodnost zaslaných stížností.

„U pár poznatků usuzuji, že se jednalo jen o jakousi zkoušku, zda na ně vůbec zareagujeme,“ dodává.

Strážníci chodí prověřovat stížnosti přímo na místo, nebo je předají státní policii, některému z odborů magistrátu, na úřad práce nebo i majiteli bytového fondu. Pracovní skupina Bezpečná Karviná je založená na spolupráci všech zapojených osob.

„Neustálá výměna informací, zadávání a vyhodnocování úkolů je receptem na dosažení cíle, kterým je vytváření bezpečného prostředí v Karviné, což se nám dle mého názoru daří,“ uzavírá velitel strážníků.

Stavba náměstí má být údajně dražší o více jak padesát milionů.
Stavba náměstí: Město navrhuje slušný rozvod