Ve městě totiž pohotovost chybí, a i když jsou v nemocnici lékaři stále, dostat se k nim přes vrátnici může být nadlidský úkol.

Své o tom ví Lenka Krajčovičová, která v neděli odpoledne vyrazila do českotěšínské nemocnice. „Syn se pořezal o kuchyňský nůž, všude bylo plno krve, a tak jsem okamžitě vyrazila do nemocnice, kde jsem žádala o ošetření. K mému udivení jsem se dočkala poměrně drsného odmítnutí od paní vratné," vypráví matka desetiletého Martina.

„Vrátná byla arogantní, zvýšeným hlasem mi řekla, že pohotovost je zrušená a ať si jedeme do Třince. Bylo mi sděleno, že si ošetření pěkně zaplatím a i přesto, že jsem byla ochotná za ošetření zaplatit, mi lékaře odmítla zavolat," vypráví Krajčovičová.

Pomoci se tak v těšínské nemoci Martinovi nedostalo. Ošetřila jej sestřička z domu pro seniory Pohoda, bylo ale nutné šití, takže rodina vyrazila do třinecké nemocnice.

„Případ jsme prošetřili a došli jsme k závěru, že paní vrátná pochybila. Došlo k individuálnímu selhání zaměstnance, se kterým nyní probíhá kárné řízení," řekla k incidentu Radka Miloševská, mluvčí společnosti Agel, která nemocnici provozuje.

I když si na chování vrátné byla Krajčovičová stěžovat a nemocnice chybu uznala, omluvy se jí zatím nedostalo.

„V reakci na tuto událost byla svolána porada veškerého personálu, který byl znovu proškolen," uvedla Miloševská s tím, že podobná situace se už opakovat nebude.

Pohotovost byla v českotěšínské nemocnici zrušena už před několika lety. Místní tak musí do Třince, nebo do Karviné. „Ambulance fungují do patnácti hodin. Poté je v provozu Ústavní pohotovostní služba, která je primárně určena hospitalizovaným pacientům. Lékař je tedy vždy přítomen a k dispozici i lidem, kteří potřebují okamžité ošetření," říká Miloševská.

O klasickou pohotovost ale nejde a místní jsou tak stále odkázáni na pohotovost v jiných městech.