Přestože jsou vstupy do všech objektů zavřeny, případně zabedněny, aby se do nich nikdo nemohl dostat, čas od času do nich přece jen někdo vnikne, aby se podíval, co je uvnitř. Jsou mezi nimi i mládežníci, kteří návštěvu Merkuru považují za adrenalinové dobrodružství. Na Youtube už se objevilo několik videí, které si tam mladíci umístili, aby se svým úspěchem pochlubili.

Ti poslední si prošli budovu C, která dříve sloužila jako podnikatelský objekt. Na internet dali video z celé prohlídky, přičemž se nijak netajili. Ani svými obličeji ani peprným slovníkem.

Video natočil a na internet umístil student Jan F., který se podle svých slov snaží být úspěšný youtuber s vysokým počtem diváků a odběratelů.

„Čaute, já jsem Honza a tady je Dave a Sam a za kamerou ještě Vojtin, představil mladík svou partu. „Tady je jedna opuštěná budova, tady druhá a tady třetí. Dostali jsme se asi do 7. patra. P…, nesmí nás nikdo vidět, vy k.....,“ popisuje v osmiminutovém videu.

Youtuber a jeho kamarádi by však mohli mít problém. Dovnitř objektu totiž čtveřice chlapců vnikla očividně rozbitým oknem, které bylo předtím zabedněno. Policie by jejich počínání mohla považovat za vloupání. Z budovy pak oknem vynesli jízdní kolo, o kterém tvrdili, že uvnitř našli. Když zjistili, že se na něm nepovozí, odhodili ho.

Zdroj: Youtube/Prostě Honza
Sabaton
Tahákem slavností budou John Newman, Team a Sabaton

Tato parta není jedinou, která Merkur prozkoumávala. Dobrodruhů je mnohem více, ne všichni však své výpravy dokumentují a zveřejňují na internetu. Nejatraktivnější se zdá být budova B, která sloužila původně jako hornická ubytovna a v posledních letech jako sociální ubytovna. Tomu také odpovídá její nejžalostnější stav. 

Zdroj: Danny
Zdroj: Youtube

Město versus majitel

Dění v Merkuru se nelíbí ani vedení města. Dříve město zvažovalo, zda areál koupí, aby v něm mohly být například startovací byty pro mladé rodiny. Nápad ale neměl dostatečnou podporu v zastupitelstvu.

„Víme, že je objekt prázdný a že láká děti, které chtějí budovy prozkoumávat. Nelíbí se nám to, a několikrát jsme se pokoušeli majitele kontaktovat. Pozván byl i na zasedání zastupitelstva, kam se však nedostavil. Nereaguje na telefonáty ani korespondenci. Jím pověřený člověk nás informoval, že s areálem mají záměry do budoucna, kdy chtějí budovy rekonstruovat. Termín ale neuvedl. Merkur tak bude dále lákadlem pro děti, kterým tam hrozí úraz,“ řekla primátorka Havířova Jana Feberová.

Podle dřívějších plánů soukromého vlastníka by měl být jednou z Merkuru opět areál s hotelem, podnikatelskými prostory a zřejmě taky nájemními byty.

HighJump 2017 na havířovském letním koupališti.
OBRAZEM: Skokani zase trénují na koupališti

„Celý areál Merkuru chceme revitalizovat. V budově C, která je původně kolaudovaná jako kancelářský objekt, patrně tuto činnost zachováme. Budova B bude rekonstruována na dům s byty. V budově A bychom rádi provozovali hotelové služby na vyšší úrovni," řekl jednatel společnosti Gabriel Figel.