Už to není výsada zatracenců a vyvrhelů. Drogy jsou dnes realitou už i na základních školách. Podezření, že právě na jejich škole se pohybují nezletilci pod vlivem drog, vám potvrdí i sami jejich ředitelé.

Jaká je skutečná situace, jaké drogy školou povinné děti berou a zda je uživatelů víc, nebo přibližně stejně, chtějí zjistit autoři regionálního testovacího projektu, jeho účastníky jsou (zatím) základní školy v Orlové, Karviné a Bohumíně. Průzkum se má týkat žáků devátých tříd.

Pedagogům i policejním preventistům by výsledky měly mimo jiné napovědět, jaké typy drog se užívají nejčastěji.

„Že někteří naši žáci berou drogy, na to bych si vsadil," říká otevřeně ředitel Základní školy Družby v Karviné- -Novém Městě Jan Pavelka. „Nejrozšířenější je marihuana, ale mezi drogy počítám i alkohol," říká Pavelka.

Škola, kterou řídí, se nachází v oblasti s velkou koncentrací romských obyvatel.

„Jsme v problémové oblasti. Některé děti jsou nadměrně agresivní, mají nepředvídatelné projevy chování, a proto by nás zajímalo, zda to není třeba právě tím, že jsou pod vlivem drog," říká ředitel Pavelka, který souhlasí s tím, aby se průzkum na školách provedl.

Aby nedošlo k nedorozumění, jde o průzkum, jehož cílem je srovnání informací, které jsou k dispozici z klasických dotazníkových výzkumů s realitou, kterou nebude možné zpochybnit. „Průzkum by byl samozřejmě anonymní," říká šéf karvinské městské policie Petr Bičej, který se také na přípravách v rámci Karviné podílí.

Než (a pokud vůbec) se ale strážníci do škol vydají, chtějí města odebrat vzorky splaškových vod u základních škol.

Z nich se dá také leccos vyčíst. „My zatím známe neoficiální výsledky, ale víme už, že ve vzorcích vody u jedné ze tří škol, kde jsme vzorky odebírali, se našly stopy amfetaminu. Výsledky také ukazují na užívání extáze či speedu," řekl Deníku místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Právě Bohumín už o odběru vzorků splaškových vod v rámci testovacího projektu informoval v radničních novinách OKO. Až budou k dispozici oficiální výsledky, chtějí radní na květnovou poradu ředitelů škol přizvat i sociální pracovníky a strážníky a budou o problematice návykových látek debatovat.

Bohumínské školy také chtějí zakotvit do školních řádů možnost anonymního testování žáků na přítomnost drog. Některé školy už ji ve školních řádech mají a souhlas podepisují také rodiče na začátku školního roku. Ve školách by pro tento účel měly být testery na přítomnost drog, podobné těm, jaké mají policisté při silničních kontrolách.

Všechno to má ale jeden háček. S testováním (každému dítěti by se odebraly stěry z úst či sliny) svých dětí byť anonymním musí souhlasit rodiče. A to může být základní kámen úrazu.

„Samozřejmě na tom může celý projekt pohořet, ale opakuji, že nejde o to ukázat na někoho prstem, ale v prvé řadě chceme zjistit, kde je ta věková hranice, kdy děti berou drogy víc než náhodně a jaké typy drog," říká šéf karvinských strážníků Petr Bičej.

Ředitel ZŠ Družby Jan Pavelka si je také vědom tohoto úskalí. „Pro získání souhlasů rodičů uděláme, co bude v našich silách," říká.

V Karviné zatím nerozhodli, zda se zdejší základní školy do projektu zapojí. Otazníků v celé této akci je mnoho a tak je definitivní rozhodnutí, zda „do toho Karviná půjde" odloženo na další měsíce.

Celý projekt vznikl v Orlové a stojí za ním ředitel tamní městské policie Roman Galia. Ten se ale zatím nechtěl o podrobnostech bavit, informace prý poskytne příští týden.