„Akční plán rozvoje města je v podstatě zásobníkem projektů, ze kterého čerpáme při přípravě rozpočtu. Díky němu máme přehledně zpracováno, co chceme v dalších letech realizovat. Jeho prostřednictvím plníme cíle strategického plánu, který jsme schválili už v roce 2002. Od té doby již prošel dvěma aktualizacemi, protože město se vyvíjí a my na to musíme reagovat,“ vysvětlil starosta Bohumína Petr Vícha. Zásadní změny se dotknou například městské infrastruktury. Objevují se návrhy na nové chodníky, přechody, parkoviště, kruhové objezdy či cyklostezky.

„Pamatuje se například také na vznik obchodní zóny v opuštěném areálu za Kauflandem, podporu veřejně prospěšných prací a nabídky městských pozemků k podnikání,“ doplnil bohumínský místostarosta Lumír Macura.

„Počítáme s výsadbou stromů, nákupem rekuperačních jednotek pro školy, vznikem nového lesoparku a rozšířením Rafinérského lesíku. Chceme pokračovat v dotování ozdravných pobytů pro děti a napojit další domy v centru Bohumína na centrální vytápění, což je ekologicky přijatelnější forma než klasické vytápění tuhými palivy,“ popsal starosta další z oblastí plánu, kterým je zlepšování životního prostředí.

Poslední, nejširší okruh investic akčního plánu, zahrnuje projekty zaměřené na bezpečnost, bydlení, vzdělávání, zdravotnictví, volný čas, kulturu, sport a rekreaci.

„Budeme rádi, když na veřejnou prezentaci přijde co nejvíce lidí. Těšíme se na všechny náměty z řad našich obyvatel,“ uzavřel starosta.

Strategický plán do roku 2033 představilo v uplynulých dnech veřejnosti také město Orlová. Ten zahrnuje body, jako bezpečnost, doprava, ale také životní prostředí a volný čas. „Plán ještě není oficiálně schválen, tím se bude zabývat zastupitelstvo v únoru,“ podotkla mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Ilustrační foto.
Maskovaný lupič vnikl do pokladny městského úřadu a zmizel s penězi