Novou vyhlášku havířovského magistrátu nyní posuzují úředníci ministerstva vnitra. Pokud ji ministerstvo odsouhlasí, bude o ní jednat městská rada a zastupitelstvo.

Jak už Deník informoval, s návrhem na úlevu pro děti do tří let přišli členové opoziční KDU-ČSL. Nová vyhláška by neměla radnici stát více než milion korun.

Vstříc mladým rodinám vyšli také v Českém Těšíně, nově zde zastupitelé do vyhlášky zavedli prominutí poplatku pro novorozence za první měsíc života. Od poplatků za odpady jsou osvobozeny také karvinské děti, a to ty, které se narodily v příslušném kalendářním roce.

Slevy pro seniory

Úlevy od poplatků mají také senioři. „Zastupitelé ponechali v nové vyhlášce v platnosti plné prominutí poplatku pro občany starší osmdesáti let a snížený poplatek pro občany starší sedmdesáti let," říká českotěšínská mluvčí Dorota Havlíková a dodává, že je to výhodné zvláště pro ovdovělé domkaře, kteří v jiných městech platí velmi vysoké poplatky za přistavení popelnice, zatímco v Českém Těšíně je osmdesátníkům přistavují zcela zdarma.

Také zde za odpady neplatí lidé, kteří jsou dlouhodobě mimo domov, žijí v různých ústavech, nebo dlouhodobě pobývají v zahraničí.

Karviná poskytuje seniorům starším osmdesáti let z poplatku za odpad slevu 50 procent.

Úplně jsou zde od poplatků osvobozeni například lidé umístění v domově důchodců, chráněném bydlení, ale také lidé, kteří celý rok strávili v nemocnici.

Poplatek za nádobu

V Bohumíně funguje odlišný způsob platby za odvoz odpadů než ve většině měst.

Poplatek se tady neplatí za osobu, ale za četnost vývozu odpadových nádob.

Při vybírání poplatku za svoz odpadu se nevychází z počtu obyvatel, ale z četnosti odvozu a velikosti odpadové nádoby. „Slevy máme u platby za odpad zavedeny pro osamělé lidi v rodinných domech. Pokud v domku žije pouze jeden člověk, bude mít i nadále nárok na slevu 600 korun za odvoz popelnice," říká bohumínská mluvčí Lucie Kolková a dodává, že v minulém roce této slevy využilo 240 lidí.

V Bohumíně navíc funguje ekologická kampaň nazvaná Chovám se ekologicky, díky které mohou lidé, kteří se zapojí, získat slevu 500 korun za odvoz nádoby na rostlinný odpad.

Do kampaně se v loňském roce přihlásilo 214 lidí.