Místní obyvatelé pak mohou navrhnout, co za dané peníze chtějí pro svá bydliště pořídit. Poté se vybere několik reálných a nejvhodnějších investic.

„Chceme, aby se občané aktivně zapojili do investic města, letos je to poprvé a na zkušenou. Máme představu, že by se částka rozdělila na deset různých aktivit,“ uvádí orlovský starosta Miroslav Chlubna (Nezávislí a Změna pro lidi).

„Nyní je vše v přípravě, podmínky se zájemci včas dozvědí na webu lepsi-orlova.cz. Zveřejnění kompletních podmínek je otázkou příštích týdnů,“ doplnil.

Svatební den v Rudolfu.
OBRAZEM: Vše co patří k svatbě

Nápad se líbí i tamní opozici. „Je to dobrý krok, ta částka možná mohla být i vyšší, uvidíme, jaký bude mezi obyvateli města zájem,“ podotkla Petra Jenčmionková z hnutí ANO.

Jak již bylo řečeno, stejné možnosti dostanou i obyvatelé Havířova. Zastupitelé na projekty participativního rozpočtu schválili částku pět milionů korun.

První vítání občánků v roce 2019 v Havířově.
VIDEO: První vítání občánků v letošním roce

„Tato finanční částka se stanovuje včetně DPH a je rozdělena mezi jednotlivé části města podle počtu obyvatel,“ uvedla mluvčí havířovského magistrátu Jana Kriś.

„Jde o nástroj zapojení veřejnosti do procesu rozhodování skrze formulování prioritních oblastí rozpočtu, tvorby konkrétních projektů, jejich výběr, volbu či následný monitoring,“ uvádí primátor města Josef Bělica (ANO).

Také lidé z Havířova se bližší informace dozví během příštích týdnů. Informace budou na webu města i v radničním tisku.

Registrační značka motocyklu s nálepkou o STK. Ilustrační snímek.
Každý úřad jinak. Kvůli prodloužení STK motorkáři na radnice chodit nemusí
Mobilní služebna Městské policie v Havířově. Ředitel MP Havířov Bohuslav Muras při prezentaci služebny.
Kamery nové mobilní služebny odhalily lupiče