Nové sportoviště vyroste ve sportovním areálu v Novém Městě u vysokoškolských kolejí.

Pozemky dostalo město od Slezské univerzity. Pokud se však má stavět šestidráhový ovál, bude potřeba vykoupit asi 1000 metrů čtverečních okolních pozemků. Většinou jde o zahrádky nebo příjezdové komunikace.

„Nová dráha bude vyhovovat mezinárodním špičkovým standardům pro pořádání vrcholových soutěží a bude vůbec první v Karviné," řekla mluvčí města Šárka Swiderová.

Ovál bude mít šířku 36,6 m a bude mít i šest drah v rovince pro běh na 100 m, k tomu se opraví travnaté plochy pro další atletické disciplíny a zázemí vznikne v přilehlé univerzitní budově.

Výkupy pozemků by měly proběhnout ještě do konce letošního roku a atleti prý sami městu pomohou s vyjednáváním.

„Zastupitelé pověřili předsedu atletického klubu Jäkl Karviná Emanuela Tlolku vyjednáváním s majiteli pozemků, které je nutné pro větší ovál vykoupit.

„Město nechá zpracovat znalecké posudky na cenu těchto pozemků a novou projektovou dokumentaci. Do budoucna bude také nutné vyřešit otázku nákladů na provozování sportoviště atletický klub zájem o pronájem má," dodala mluvčí města.

V Karviné nikdy nebyl ovál s šesti drahami. Atleti museli trénovat například v sousedním Havířově nebo v Ostravě.

Atletice se na závodní úrovni v Karviné věnuje až 150 dívek a chlapců, z toho špičkovému sportu asi 40. Závodní atleti využívají k tréninkům především ovál a sportoviště na městském fotbalovém stadionu, ten ale čeká velká rekonstrukce.