„Polovina pejskařů, kteří reagovali na naši anketu, má zájem, ale za podmínek, že město na čipování přispěje. Zbývající pejskaři zájem nemají a považují čipování za zbytečné," říká mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Město už ale první krok udělalo. Za peníze z veřejné sbírky na psí útulek pořídilo čipovací čtečku. Ta stála necelé dva a půl tisíce korun a zbytečná by rozhodně neměla být ani za současného stavu. 

„Jednak přibývá chovatelů, kteří se psy cestují, a mají je proto již mikročipy označené, jednak se k nám často zatoulají psi odjinud, a to z měst, kde je již čipování zavedené. Pokud takového psa pracovníci našeho útulku odchytí, nebude muset do útulku vůbec, nebo jen na velmi krátkou dobu. S kratším pobytem v útulku se zkrátí také doba trvání stresu, kterému je zatoulaný pes v cizím prostředí vystaven," doplnila orlovská mluvčí.

Samotné čipování přitom není nijak zvlášť nákladné a každý průměrný majitel psa by takovou finanční zátěž zřejmě zvládl i bez městského příspěvku. Cena se pohybuje podle druhu čipování od přibližně 150 korun po necelých pět set korun za úkon.

Čipování je již delší dobu povinností pejskařů třeba v nedaleké Karviné. Tam se rozhodli pro dražší verzi, která ovšem odpovídá evropskému standardu.

Takto očipovaní psi jsou pak dohledatelní v celé Evropě. Město tento úkon celý hradí, a místní pejskaři tak neplatí nic.

„Pro tento druh čipování jsme se rozhodli jednak pro blízkost hranic s Polskem a konec konců také se Slovenskem a jednak proto, že stále více našich obyvatel se svými psy vyjíždějí i do zahraničí. Tento krok ale oceňujeme také u nás doma, už jen proto, že zkrátka našim strážníkům usnadňuje identifikaci každého zatoulaného psa," říká tisková mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Čipování není podle veterinářů žádnou velkou zátěží nebo stresem ani pro samotné psíky.

„Jde o úkon srovnatelný s aplikací injekce s hrubší jehlou. Většinou se obejde bez jakýchkoli dalších komplikací jako třeba hnisání a podobně. Jediným problémem je, že náboj může u některých psů časem „cestovat" a přesunout se z místa, kam byl umístěn původně. Ani toto ale psa nemůže nijak ohrozit, protože čip zůstává v podkoží a nemůže se dostat do žádného z orgánů," řekl k tomu veterinář Andrzej Iwanuszek.