Lidé si společný zpěv užívali, a například na karvinském Masarykově náměstí si dokonce vyžádali i přídavek. Pět koled a jednu vánoční píseň na pódiu zazpívaly děti ze školního sboru ZŠ Prameny - viz video níže:

Zdroj: Deník/Tomáš Januszek

Písní „navíc“ byl hit Václava Neckáře Půlnoční. Spolu s nimi se přišly vánočně naladit mimo jiné zpěvem asi stovky lidí.

Akce ale byla samozřejmě nejvíce o starých českých koledách, které si zpěváci mohli připomínat také ze speciálních vydání novinových zpěvníků, které Deník pro tuto akci každoročně připravuje.

Ale nezpívalo se jen v Karviné.

ZPÍVÁNÍ VE VÁNOČNÍM MĚSTEČKU

V Havířově, kde se na náměstí Republiky koná Vánoční městečko, bylo plno a společně s místním ženským pěveckých sborem Canticorum zpívalo koledy plné náměstí - více na videu níže:

Zdroj: Deník/Josef Pintér

Snímky ze zpívání koled v Havířově najdete zde:

„Byla jsem účastí mile překvapena, rozdala jsem všechny zpěvníky,“ prozradila jedna z organizátorek z Městského kulturního střediska Havířov Renata Dřímalová.

PŘED KNIHOVNOU V ORLOVÉ

Byť v provizorních podmínkách, před městskou knihovnou, se akce konala také v Orlové, kam dorazily asi dvě stovky lidí. Z podia přítomné rozezpívával dětský sbor ze ZŠ K. Dvořáčka, organizátoři už tradičně navařili a nabízeli hrachovou polévku a svařené víno.

Už dopoledne zpívali koledy studenti a učitelé na Střední průmyslové škole v Karviné, ale zpívalo se i na dalších místech okresu – v Českém Těšíně, Petřvaldě, Albrechticích, Těrlicku i Dolních Datyních.

Fotky a postřehy účastníků přineseme v pátečním vydání Deníku.

Podívejte se také, jak vypadalo zpívání koled na dalších místech v kraji:

Ostrava

Opava

Frýdek-Místek