VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Minipivovarům se dobře daří

Karvinsko, Region - Kdo pivo vaří, tomu se dnes daří. Poněkud pozměněné české přísloví asi nejlépe vystihuje situaci malých soukromých pivovarů. Ty rostou doslova jako houby po dešti a jejich počet zřejmě ani zdaleka není konečný.

15.7.2014 3
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

V Moravskoslezském kraji funguje momentálně okolo třiceti malých pivovarů, a jak se shodují majitelé těch stávajících, prostor pro vznik dalších tady prý stále je.

„Pokud se bavíme o takzvaných hostinských pivovarech, které vaří pro vlastní potřebu a kromě čepu něco málo prodávají třeba v PET-láhvích nebo malých soudcích, těch může klidně vzniknout i několik desítek a všechny by se měly uživit. Problém je, když někdo vaří pivo především s cílem prodávat ho mimo vlastní restauraci a snažit se konkurovat středním nebo velkým pivovarům.

V tomto segmentu je, myslím trh nasycený a ne všichni situaci ekonomicky ustojí," říká člen prezidia Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka. Jako vlastník minipivovaru Pikard v Ostravě-Zábřehu situaci v novodobém pivovarnictví dobře zná. S vařením piva na Zámku Zábřeh začínal v roce 2007, ovšem jak říká, boom přišel až v posledních dvou třech letech.

„Lidé konečně přišli na chuť jiným pivům než z velkých produkcí a oblíbili se malé pivovary," dodává Koudelka.

Karvinsko dlouho „odolávalo" vaření piva v malých provozovnách či přímo v hospodách.

Čtyři pivovary

První soukromý „pivovar" vznikl v roce 2011 v Bohumíně, kde David Janoszewski začal vařit Skřečoňského žabáka v upraveném stavení za svým domem. „Pivo podomácku vařil už dřív můj otec. Když mu je známí, kteří ochutnali, chválili, napadlo nás vařit pivo na prodej," říká Janoszewski.

Několik druhů „žabáka" nabízí v PET-láhvích, anebo jej točí několik restaurací v Bohumíně, v Ostravě či Karviné. V Karviné trvalo obnovení tradice vaření piva poměrně dlouho. Zato teď tu fungují hned pivovary dva. V restauraci Ovečka v Ráji vaří od loňského září Larische, a jak potvrzuje manažer pivovaru Radim Vejo, byla to správná volba.

„Restauraci se zvedl obrat o 70 procent, v pátky a soboty se v restauraci musí objednávat stůl, máme pořád plno," říká spokojeně. Druhý pivovar vznikl v místě, kde se už v minulosti pivo vařilo. V nevyužité garáži vedle restaurace Bečky ve Fryštátě se vaří zatím ve zkušebním provozu Karvinské pivo.

„Stabilně chceme vařit dva druhy piva, jedenáctistupňový Fryštátský ležák a polotmavou třináctku speciál," říká Stanislav Pawera z Městského karvinského pivovaru.

Historicky první pivovar vznikl před pár měsíci v Havířově. Jmenuje se Venuše a vaří ve stejnojmenné restauraci v Podlesí. „Jsme teprve na začátku, ale situace se zná dobrá. Lidé si zvykají na nové pivo a návštěvnost se zvyšuje. Zatím co uvaříme, prodáme ve vlastní restauraci s kapacitou cca 200 míst," říká majitel pivovaru Miloslav Prokop.

Zatímco ve třistatisícové Ostravě fungují pouze tři pivovary, radikálně odlišná situace je například na Frýdecko-Místecku. V horských oblastech, ale i mimo ně funguje nejméně deset minipivovarů. Mezi nejvyhlášenější patří Koníček ve Vojkovicích, Beskydský pivovárek v Ostravici nebo Lašský pivovar v Kozlovicích.

Jejich provozovatelé neskrývají, že se jim daří a říkají, že i tak je prostor pro další a další minipivovary.

Autor: Tomáš Januszek

15.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 20 000 Kč

Mechanici a opraváři motorových vozidel automechanici. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme spolehlivost, manuální zručnost a zájem o obor. Šikovného člověka se zájmem o obor z příbuzného oboru rádi zaučíme. Práce je vhodná i pro absolventy, zaučíme vás., KONTAKT: emailem, telefonicky od 8 - 14 hod.. Pracoviště: Kar-mobil s.r.o. - pracoviště, Jablunkovská, č.p. 851, 737 01 Český Těšín 1. Informace: Martin Stibůrek, +420 739 509 557.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 14 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Způsob kontaktu: denně od 11.00 hod. do 20.00 hod. na provozovně. Pracoviště: Antonín vaculík - pizzerie a brazilian grill, Přehradní, č.p. 821, 735 43 Albrechtice u Čes.Těšína. Informace: Naďa Youngs, +420 608 469 788.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Dispečer 120 Kč

Dopravní dispečeři dispečeři autobusové dopravy. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: řidičský průkaz sk. B - prvních 14 dnů řízení minibusu, znalost polského a anglického jazyka, praxe výhodou., KONTAKT: e-mailem. Pracoviště: Leo express s.r.o. - bohumín, Ad. Mickiewicze, č.p. 67, 735 81 Bohumín 1. Informace: Petr Matějíček, petr.matejicek@le.cz.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 15 090 Kč

Ostatní pracovníci v sociálních službách v oblasti pobytové péče Pracovník v sociálních službách pro Domov se zvláštním režimem v Petřvaldě. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15090 kč, mzda max. 23420 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme: splnění kvalifikačních požadavků dle §116 zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách (středoškolské vzdělání v oboru sociální práce, příp. pedagogiky nebo akreditovaný kurz pracovníka v sociálních službách ), dobrý zdravotní stav, časovou flexibilitu, základní znalosti s PC. Osobní předpoklady- empatie, spolehlivost, odolnost vůči stresu, ochota se dále vzdělávat. Vhodné i pro absolventy. Výhodou: praxe v oboru ( práce s lidmi s autismem ), schopnost vnímat potřeby lidí se zdrav. postižením a autismem, poskytovat jim potřebnou podporu a péči v rámci sociální služby. Nabízíme smysluplnou a zajímavou práci, možnosti dalšího vzdělávání, stabilní pracovní prostředí. Životopis a motivační dopis zasílejte elektronicky na e-mail: benjamin.kuncova@seznam.cz. Uzávěrka příjmu životopisů do 25. 9. 2018. Vybraní uchazeči budou kontaktováni na email nebo telefonicky.. Pracoviště: Benjamín, příspěvková organizace, Modrá, č.p. 1705, 735 41 Petřvald u Karviné. Informace: Darja Kuncová, +420 596 541 149.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Extáze. Ilustrační foto

Kriminalisté ostravského „toxi týmu“ bojují s výrobci drog

Ilustrační foto

S nákupem školních potřeb neotálejte. Kupujte však jen to potřebné

Zabavené hrnky s nacistickými symboly si vezme policie

Pro výukový program Policie České republiky poslouží keramické hrnky s nacistickou tématikou, které připadly Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Novém Jičíně.

Oldřich Horák vzpomíná: Deset dní po světové exhibici nás obsadili sověti

Karviná – Jeho vzpomínky by nejspíš vydaly na celou knihu. Dlouholetý spolupracovník redakce Karvinského deníku a čerstvý jubilant Oldřich Horák (80) si vzpomíná na pár zajímavých okamžiků ze svého života.

Stříkačky stříkaly u Stříbrných stěn a cizinci kopali bezbranného: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 15. srpna 2018.

Házenkáři vyráží směr Chorvatsko

Karviná – Extraligoví házenkáři Baníku Karviná vstupují do druhé části herní přípravy. Zítra naberou směr Chorvatsko, kde se utkají s pěti kvalitními soupeři.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT