Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že novela by se týkala zhruba 3500 horníků těžební společnosti OKD.

Ministři včera slíbili, že celý balíček opatření, jejichž cílem je transformace průmyslu v Moravskoslezském kraji, představí už brzy. A možná dokonce vláda v kompletním složení, protože by jednat měla přímo v tomto regionu. Kdy by to mělo být, ale zatím určeno není.

„Společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem jsme dostali od premiéra Sobotky úkol vypracovat balíček opatření pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Jeho součástí bude i novela zákona o důchodovém pojištění, která by horníkům umožnila odejít o pět let dříve do důchodu tak, jak je to běžné v evropských zemích," prozradila novinářům ministryně Michaela Marksová.

Podle ní je to nedílná součást toho, jak pomoci lidem při postupném útlumu těžby.

Vláda tento týden schválila nařízení, které umožní dřívější odchod do důchodu všem horníkům, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali pod zemí nejméně 3300 směn. Díky novele zákona by mohli jít do předčasného důchodu i havíři, kteří začali fárat až po roce 1992.

„Máme spočítáno, že by to stálo něco přes čtyři miliardy korun. Ministerstvo práce má jiné počty lidí, kterých by se to týkalo, proto jedeme příští týden do Prahy a všechno tam probereme," řekl Pytlík s tím, že věří, že se podaří tuto důchodovou úpravu prosadit.

„Pokud stát pustí horníky rychleji do důchodu, nejenže státní rozpočet nevydá peníze na víc, ale dokonce ušetří," tvrdí Pytlík.

Podle hornických odborářů horníci kvůli množství chorob z povolání a podlomenému zdraví po těžké práci umírají průměrně o šest let dříve než běžní obyvatelé České republiky. „Horník přinese do důchodového systému peníze a pak zhruba 1,2 milionu nevyčerpá, protože ten horník už zkrátka déle nežije," řekl Pytlík.