„Postup je vždy stejný. Další smlouvy dostanou jen řádně platící nájemníci, kterým nabídneme adekvátní bydlení ve stejné lokalitě. To nám ostatně ukládá i zákon," říká mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová k častým debatám na sociálních sítích o tom, kam se stěhují obyvatelé daných domů.

Demolice by neměly ani příliš zatížit kasu města. Ministerstvo pro místní rozvoj přiznalo Karviné dotaci na demolici domu Na Vyhlídce. Město žádalo o pět milionů a jde přibližně o 80 procent nákladů, které mohou být ještě nižší. To se uvidí po výběrovém řízení na firmu, která demolici provede.

ZNIČILI JE NÁJEMNÍCI

„Předpokládáme, že do konce roku tam dům už nebude. Vedlejší dům v Mírové ulici zbouráme také, tam bychom chtěli postavit parkoviště pro sousedící gymnázium a také zkusíme dotaci. Třetí dům k demolici je v Makarenkově ulici," upřesnil náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík s tím, že domy byly dlouhodobě ve špatném stavu, který způsobili problémoví nájemníci.

„Plánované parkoviště pro gymnázium bude zabezpečené, aby auta na něm nemohl nikdo z okolí poškozovat. K mnohem většímu klidu kolem gymnázia přispělo už i vystěhování zmíněných domů," doplnila dále mluvčí města.

Demolice s podporou státních peněz proběhnou nyní na celkem 21 místech celé České republiky. V karvinském okrese se tak bude bourat také v Havířově-Šumbarku.

V karvinské čtvrti Nové Město šly některé domy k zemi již dříve. Většina z nich ale patří firmě RPG.