Chtějí-li se nezletilci pobavit s kamarády a posilnit se alkoholem, bývá scénář následující: požádají někoho dospělého, aby jim koupil lahev alkoholu, a s ní si pak jdou sednout do parku, na náměstí či jinam, kde je ve městě mohou setkávat.

S těmito poznatky přišli sami strážníci. Jak říká šéf karvinské městské policie Petr Bičej, strážníci v poslední době masivní kontroly v klubech a na diskotékách nedělají. Takových podniků je aspoň v Karviné stále méně. Byly však doby, kdy strážníci pravidelně narazili na nezletilce, kteří v baru konzumovali alkohol.

Karvinská pekárna UB v září končí.
Společnost Penam v září zavře karvinskou pekárnu United Bakeries

Dnes se mladí opíjejí v parcích či skryti jinde na veřejnosti. „Například nedávno jsme v jednom dvoře našli patnáctiletého mladíka, kterého jsme museli nechat převezen na záchranku. Pak už si případ převzali lidé z Orgánu sociálně-právní ochrany dětí,“ připomněl Petr Bičej s tím, že kontroly tohoto typu provádějí strážníci průběžně.

Poměrně často narazí na silně opilé nezletilce, kteří se tímto dopouštějí trestného činu. „Za poslední dobu jsme měli mezi nejhoršími případy chlapce, který měl v krvi 2,18 promile alkoholu,“ dodal Bičej. Mnohem častější je tento jev v letních měsících a především na konci školního roku, kdy se konají ve velkém rozlučky absolventů základních škol.

Zasedání havířovských zastupitelů.
Na zasedání zastupitelstva šlo o zdražení nájemného a třídičku odpadu

Kontrola jako prevence
Šéf Městské policie Havířov Bohuslav Muras prozradil, že častější kontroly na sportovních akcích jsou tak trochu prevencí před mládežnickým opíjením se. Děti se zkrátka bojí, když vědí, že je dotyčné místo hlídané.
„Dělali jsme náhodné kontroly v průběhu hokejových utkání v Havířově. I to pomohlo k tomu, že nastalo podstatné zlepšení a minimální záchyty. Dávají si pozor nejen mládežníci, ale také zprostředkovatelé, kteří takto často umožní podání alkoholu,“ zmínil Muras.