Například v Petřvaldě si poruchovost vyžádala modernizaci 663 metrů ocelového vodovodního řadu v ulicích Závodní a J. Holuba.

„Nahrazeny budou potrubím z tvárné litiny, které bude položeno otevřeným výkopem. Výjimkou je 77 metrů z vysokohustotního polyetylenu, kde stavbaři použijí bezvýkopovou technologii. Hotovo by mělo být na konci léta,“ říká mluvčí společnost Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) Marek Síbrt.

Poruchové je také litinové a polyetylenové potrubí v havířovských ulicích Stavbařská, Zednická a U Lesa. Také tam se 238 metrů potrubí pokládá v otevřeném výkopu a 429 metrů bude vybudováno bezvýkopově technologií řízeného vrtání.

V karvinské části Ráj bude do léta rekonstruováno 362 metrů ocelového vodovodního řadu z poloviny 60. let minulého století se zvýšenou dynamikou poruch.

Zajímavý projekt se připravuje v Orlové, v ulicích Klášterní a K Holotovci. V oblasti historicky negativně ovlivněné hlubinným dobýváním černého uhlí je nutné provést úpravy na vodovodní síti kvůli zvýšenému obsahu železa, které je nutné řešit zvýšenou četností odkalování, v ocelovém potrubí z počátku sedmdesátých let minulého století.

„Na vodovodní řad s délkou 2430 metrů je aktuálně napojeno jen několik domácností, proto ho nebudeme rekonstruovat v celé trase. Více než 2100 metrů bude zrušeno, modernizováno bude pouze 320 metrů potrubí a budou provedeny nezbytné úpravy pro zajištění provozování rekonstruovaného úseku,“ říká ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř.

V Bohumíně mají nové cykloboxy před vlakovým nádražím. A budou i na dalších místech.
V Bohumíně myslí na cyklisty, před vlakovým nádražím vyrostly cykloboxy