Má sice některé stálice, ale každý rok prý zkouší něco nového. "Loni jsem třeba dělala rebarborovo-pomerančový džem nebo mrkvovou marmeládu. Letos bych chtěla zkusit melounovou a fíkovou marmeládu," říká hospodyňka.
Prozrazuje, že marmelády dělá z toho, co právě uzraje. "Takže z jakéhokoliv ovoce, ale i želé z bylinek, jako třeba z pampelišek, bezu. Ve spíži už máme plno marmelád i sirupů a stále toho bude přibývat podle zrání ovoce a bylinek. Momentálně u mě vede pampeliškové želé," říká žena.
K výrobě marmelád ji přivedla teta, která taky vše ze zahrádky zpracovávala.
"A mě to začalo bavit a navíc velmi ráda svými výrobky obdarovávám rodinu i známé. Pro mě již doba tohoto „ tvoření“ začíná na jaře s medvědím česnekem a končí s posledním ovocem někdy na podzim," přiznává žena a dodává, že ostré pasty, jako třeba ajvar, u nich doma moc nejdou, zato pesto z medvědího česneku boduje. "A taky miluji zeleninovou hořčici ze zelených rajčat, ale i křížaly nejsou k zahození," říká Věra Čapovcová
Přidala i recept na rebarborovo-pomerančový džem:
750g rebarbory (500ml šťávy), 750g pomerančů (500ml šťávy), 1 čaj. lžička šťávy z citrónu, 1 kg cukru, gelfix, strouhaná kůra z 1 pomeranče.
Rebarboru uvaříme v 500ml vody, scedíme získanou šťávu, pomeranče odšťavníme. Šťávy smícháme, přidáme citrón. šťávu, cukr a gelfix. Uvaříme, odstraníme pěnu, přidáme pomeranč. kůru (nemusí být) a plníme do sklenic.