Téměř sedm desítek cyklistů, dospělých i dětí, vyrazilo v sobotu na vyjížďku z Karviné k Rybímu domu v Chotěbuzi. Společně se členy fryštátské PZKO se na zhruba patnáctikilome­trovou trasu vydalo i 12 cykloturistů z polských Zębrzydowic.

Rybí dům nebyl vybrán náhodou. Každý z účastníků si tam mohl v chovném rybníku ulovit pstruha, kterého mu pak organizátoři odpoledne na zahradě PZKO ve Fryštátě upekli. Kdo chtěl, mohl ochutnat ještě výborně připraveného sumečka. Sedělo se, jedlo, pilo české pivo, zpívalo a povídalo. Tak jako to mezi přáteli bývá…

Ryby a společné grilování

„Společný výlet do Chotěbuzi jsme pořádali už poněkolikáté, a tentokrát se stal jednou z akcí přeshraničního projektu, do kterého jsme se zapojili společně s kolegy z Zębrzydowic. Chceme si vzájemně představit českou a polskou kuchyni a tradiční jídla. Proto ty ryby a společné grilování," přiblížil souvislosti sobotní akce předseda fryštátské organizace PZKO Janusz Wałoszek.

Spokojeni byli bez výjimky všichni, děti i dospělí. Na odpolední posezení dorazili i členové fryštátské PZKO, kteří třeba už dlouhou dobu v Karviné nežijí. Podívat se a popovídat si s přáteli přišel například i Andrzej Fierla, který žije už víc než deset let v Praze. „Jsem tu s dětmi na prázdninách u rodičů, takže jsem nemohl chybět," prozradil.

Sobotou nic nekončí

Organizátoři se blýskli po všech stránkách perfektním servisem, přestože rekonstrukce jejich základny stále není u konce. Díky ideálnímu počasí a zázemí zrenovované kuchyně se gril s výčepem hodily právě na zahradu, kde se sedělo.

Sobotní akcí ale společný česko-polský projekt s názvem Projekt Regionální kuchyně – tradiční jídla z levé i pravé strany Olzy rozhodně nekončí.

„Ještě v létě jsme pozváni do Zębrzydowic a na podzim proběhne ještě jedna společná lace v rámci tohoto projektu u nás," dodal předseda MS PZKO v Karviné-Fryštátě Janusz Wałoszek.