Koncem března jste v Praze vedl další jednání ohledně příprav rekonstrukce náměstí 28. října. Jaké máte pro obyvatele města v této věci novinky?

Proběhlo jednání se dvěma náměstky ministra financí a ředitelkou odboru č. 45, kteří přislíbili zrychlení prací na kontrole dokumentace a přípravě dokumentace pro vyhlášení výběrového řízení na zadavatele. V souvislosti s tímto jednáním jsme byli osloveni k aktualizaci smluvních dokumentů a dalších podkladů. Práce na přípravě výběrového řízení jsou v plném proudu.

Ze zápisu z jednání na Ministerstvu financí se dá vyčíst, že se jedná o změně poměru financování této investice. Můžete to více přiblížit? Znamená to, že MF chce, aby město zaplatilo za rekonstrukci víc, než bylo původně dohodnuto?

Společně s Ministerstvem financí musíme přesně vyspecifikovat smlouvu o společném zadání tak, aby bylo jasné, které jednotlivé položky platí Ministerstvo financí a které město. V rámci kontroly projektové dokumentace se zjistilo, že původní návrh smlouvy nebyl zcela konkrétní u financování některých položek. V rámci jednání se hledal způsob řešení tohoto problému. Jedním z řešení byla možnost, že město v zájmu urychlení schvalování vyspecifikuje tyto náklady, které bude hradit. Řešení bude předloženo radě města a následně zastupitelstvu.

Z dokumentu je patrné, že se ve věci něco děje. Znamená to tedy, že by se při splnění podmínek daných Ministerstvem financí mohlo začít skutečně stavět? Kdy?

Předpokládáme, že předběžný termín ukončení výběrového řízení by mohlo při zdárném průběhu představovat 1. čtvrtletí 2016 a stavební práce by pak mohly započít ve 2. čtvrtletí roku 2016.

Další dokument, který je k nahlédnutí na webových stránkách města, se týká záležitostí orlovského letního koupaliště. Co je nového v této záležitosti a mohl byste už nyní říci, kdy by mohla být zahájena rekonstrukce?

Nové je to, že dokončujeme projektovou dokumentaci, z níž budou zřejmé náklady na výstavbu. Po předání dokumentace bude město hledat finanční zdroje, díky nimž by bylo možné realizovat výstavbu koupaliště.