Podle mluvčí města Nataši Cibulkové se úředníci a policisté zaměřili na dodržování právních předpisů ČR, pobyt cizinců, sociální poměry ubytovaných, počty ubytovaných a jejich soulad s ubytovací knihou.

Policisté podle mluvčí Daniely Vlčkové nezjistili žádná pochybení. „Kontrola neshledala porušení zákona o pobytu cizinců na území České republiky."

Zato pracovníci sociálního odboru zaznamenali prohřešků hned několik. „Kontrolou bylo zjištěno, že v ubytovně pobývají lidé, kteří nepředložili ubytovací smlouvu. Tvrdili, že ji nemají uzavřenou, a je tedy patrné, že platbu za ubytování předávají majiteli bez jakékoliv následné evidence a prokazatelných podkladů o zaplacení," řekla vedoucí odboru sociálního a zdravotního orlovské radnice Iveta Nociarová.

Dodala, že další ubytovaní neměli ubytovací smlouvu údajně proto, že ji museli odevzdat majiteli.

„Jedna zastižená osoba dokonce neplatí za ubytování s tím, že si pobyt údajně odpracovává. Ubytovací kniha nebyla předložena s odkazem, že ji má majitel doma a čerpá dovolenou. Z výše uvedeného lze tedy odvozovat podezření, že v ubytovně dochází k porušování právních předpisů, což bude předmětem šetření příslušných institucí," podotýká Iveta Nociarová.

Majitel ubytovny Jan Pospiech však tvrdí, že vše je jinak.

„Smlouvy mají uzavřené všichni, kdo tam bydlí. Dostávají je dokonce v několika kopiích, aby tyto mohli předkládat, případně odevzdat úředníkům na sociálním odboru nebo pracovním úřadu. Že ji zrovna neměli u sebe, to není moje chyba. Jak říkám, smlouvy mají všichni," řekl Deníku Pospiech.

Podezření z nekalých finančních toků a placení bydlení načerno odmítá. „Každý ubytovaný dostává potvrzení o zaplacení, aby měl nějaký doklad pro úřady, se kterými komunikuje. Ti lidé jsou závislí na dávkách, takže kdyby úřadu nedodali všechna potvrzení, nedostanou dávky, a tudíž by neměli z čeho platit bydlení," vysvětluje majitel ubytovny Orlotech.

Panu E. je sedmdesát let a na ubytovně žije tři roky. V minulosti bydlel v rodinném domku na Kopaninách, po demolici domku se musel přestěhovat do Klášterní kolonie, ale nakonec i ta byla v důsledku důlních vlivů zlikvidována. Dnes žije bývalý horník na ubytovně Orlotech a touží po vlastním malém bytě. „V podstatě jsem rád, že mám střechu nad hlavou, ale přece jen kdybych měl něco svého…," podotýká důchodce.