Krmení holubů sice zakazuje městská vyhláška, řada starších obyvatel na to však nedbá a přemnoženým ptákům doslova podstrojuje. Na stálá místa jim každý den sypou zob, nebo pokládají zbytky jídla.

„Opět apelujeme na lidi, aby holuby nekrmili. Stalo se nám dokonce, že nám bránili v odchytu. Zkoušeli jsme holuby chytat do ornitologických sítí a babičky se do nás pustily. Na Šumbarku nám zase někdo ukradl klece. Proto teď holuby chytáme do jiných pastí," řekl havířovský ochránce přírody Miroslav Kminiak.

Zatímco jedni lidé holubům dopřávají pravidelnou stravu, jiní si naopak na radnici stěžují, že holubi obývají půdy domů, znečišťují střechy, fasády a okna.

Město před časem provedlo velkou likvidační akci, kdy odborná firma holuby chytala do klecí na půdách a pak je usmrcovala plynem. Ochránci pak přišli s vlastní aktivitou. Holuby chytají a předávají myslivcům, aby byli ptáci užiteční. Na půdě jednoho domu v centru města kdysi jeden občan choval poštovní holuby. Právě tento starý holubník je nyní využíván k odchytu holubů.

„Přišlo nám, že je škoda holuby hubit plynem jen tak bez užitku. Přírodě proto trochu pomůžeme, když přemnožené holuby poskytneme jako potravu dravým ptákům, než aby myslivcům útočili na chovy mladých bažantů," vysvětlil Kminiak. Jak se zdá, pokud lidé s krmením holubů nepřestanou, budou mít dravci o potravu postaráno i v dalších letech.