V hlavní roli přitom nebyli jen lidé z Nadace OKD, ale poděkovat a popřát hodně úspěchů do dalších let přišli zástupci neziskových organizací, jejichž projekty Nadace dlouhodobě podporuje. „Při organizování celého výročí jsme vycházeli z podstaty celé nadace a tou je vzájemná spolupráce a téměř rodinné vztahy s námi podpořenými organizacemi. Cílem je tedy nejen oslavit 10 let, ale předně poděkovat všem, bez kterých by dnes nadace nebyla tím čím je,“ říká administrátorka programu Kateřina Tůmová Blablová.

Na pódiu se tak objevili např. zástupci Iniciativy Dokořán, ředitel Domu pro matky s dětmi Heřmánek, ředitelka Kulturního domu Orlová, které Nadace OKD přispěla mj. na rekonstrukci a dovybavení letního kina, zástupce Koordinačního výboru hornických Důchodců (projekt Podané ruce), lidé z Cirkusu trochu jinak nebo Spolku svatá Barbora, který se stará o hornické sirotky.

„Nastartovali jsme spoustu myšlenek, které si nyní žijí už vlastním živostem. Neziskové organizace nám dávají důvod, aby nadace stále zachovala svůj cíl,“ prozradila ředitelka Nadace OKD Karolína Preisingerová.

Při osobní debatě pak vzpomněla na jeden projekt, který byl za téměř směšnou částku, ale peníze udělaly radost dětem. „Vybavuji si, že si kdysi podala projekt jedna škola, která chtěla nakoupit barvy, aby dětem mohla namalovat skákací panáky. Od těch, kteří o peníze žádali, to byl krásný výkon, když si uvědomíme, že museli napsat projekt, dodat spoustu dokladů a informací,“ zavzpomínala Preisingerová. K těm dražším podporovaným projektům patří dětská a workoutová hřiště anebo obnova letního kina v Orlové.

Na setkání dorazila i první ředitelka Nadace OKD Blanka Novotná (tehdy Týřová), která dnes žije na opačné straně republiky. „Když vidím, že se Nadaci daří naplňovat cíl, pro který ji vlastně tehdy Zdeněk Bakala založil, mám z toho ohromnou radost. Smyslem činnosti Nadace OKD je rozvoj regionu ve všech aspektech, s respektem k hornickým tradicím, aby se tu lidem žilo dobře.,“ řekla Blanka Novotná.

Nadace OKD je stále jednou z největších firemních nadací se sídlem v Moravskoslezském kraji. V žebříčku Top 25 firemních nadací a fondů si zasloužila 11 pozici v celé České republice a ročně rozdělí v průměru 10 milionů korun.

Ondřej Samek, 24. ledna 2018, Havířov, váha: 3,43 kg, míra: 50 cm
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek